на живо

83-годишният "Танк", чиято футболна кариера продължава (ВИДЕО)

Дики Бортуик е най-старият играч в Англия

"Няма млади и стари, а можещи и неможещи" и "Класата е вечна". Две популярни фрази, важащи за всеки спорт. В аматьорския футбол на Англия един играч на име Дики Бортуик е доказателството, че те наистина са верни. Той е на 83 години, носи прякора Танка заради своя стил и над 400-те попадения в близо 1600 двубоя... и не е спирал да играе футбол от 8-годишен. Няма и намерение да го прави, въпреки че навършва 84 следващия месец.

Бортуик е най-възрастният играч на Острова и легенда в родния Уеймут. Познат е още като върл фен на 20-кратния шампион "Манчестър Юнайтед".

"Продължавам да си търся отбор. На разположение съм. В момента футболът ми липсва", споделя Дики, който е инженер по професия. Твърди, че е "здрав като скала" и може да издържи пълни 90 минути.

"Мога и ще се раздам на терена. Аз съм във форма, не се страхувам от нищо и обожавам тази игра", продължава Бортуик.

Въпреки напредналата си възраст, той тренира дори и вкъщи. Работи върху точността на удара си, ритайки топката в тухлена стена. Разказва, че всяка сутрин излиза навън веднага след сън и прави 10 дълбоки вдишвания. Изградил си е същия навик и преди лягане.

Бортуик действал като флангови футболист, но впоследствие бил преместен на върха на атаката. Носи екипите на шотландските "Рос Каунти" и "Инвергордън Таун", преди да се върне в Дорсет, където сменя 11 аматьорски тима.

Но каква е тайната на неговото спортно дълголетие? - "Не ям вредна храна. Никакви боклуци! Никой не иска да придобие формата на бидон", казва Бортуик. Той все пак признава, че има и друг навик - отбива се в кръчмата всеки уикенд. "Не пия много, но традицията си е традиция. Веднъж един доктор ми каза, че няколко бири действат като лекарство. Слушам и изпълнявам!", казва 83-годишният футболист с младежки дух.

The Oldest Footballer in England from Alex Knowles on Vimeo.

Впечатляващото е, че Бортуик е борец не само на терена, но и в живота. Преди малко повече от 10 години печели битката с коварната болест рак на простатата. Казва, че успява заради любовта си към футбола и желанието да продължи да играе.

Това е Дики Бортуик - едно спортно вдъхновение на 83 години!

Тагове: