на живо

Агресивната любов на Михал Кубяк към съперниците

Полският капитан е отличник в забъркването на скандали

FIVB

Полша и Иран спретнаха истински волейболен спектакъл за феновете по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро. След поредица от атрактивни отигравания, обрати, грешки и драматични прекъсвания, възпитаниците на Стефан Антига излязоха крайни победители в срещата с 3:2 гейма.

След мача обаче волейболистите на двата тима изместиха фокуса от резултата, взимайки участие в атрактивен скандал.

В основата на спречкването беше капитанът на поляците Михал Кубяк. Той пръв посегна през мрежата – границата във волейбола, която не бива да се прекрачва. В последвалия скандал, който няма никакви допирни точки с феърплея и олимпийския дух, се включиха почти всички играчи на Полша и Иран. Треньорите и съдиите обаче действаха бързо и до сериозни последици не се стигна.

Поляците ни мразят, за това са агресивни“, обясни ситуацията капитанът на персите Маруф.

Снимка: FIVB

„Това не е вярно! Аз обичам иранците. Не се шегувам. По този начин показвам любовта си“, контрира го 28-годишният световен шампион Михал Кубяк.

„Нормално е да има нерви на игрището. Това все пак са олимпийски игри, всеки иска да спечели. Нищо лично към играчите на Иран, просто ние сме емоционални. Всъщност, обичаме всеки наш противник“, продължи полският капитан.

В думите му има известна доза истина. Неговата агресивна „любов“ никога не е била насочена изцяло към отбора на Иран. За Михал Кубяк няма значение произхода, позицията на игрището или звезден статус на съперника... Той би „обичал“ всеки!

Снимка: Getty Images

През 2011 г. Полша победи Италия на Световната купа в Япония, а Кубяк дори не влезе в игра. Той обаче се прояви след мача. Стигна се до словесна престрелка между него и италианския център Алесандро Фей, която беше доста кратка, но „запали искрата“ на играчите от двете страни на мрежата.

Червеното е цвета на любовта, за това картон с такъв цвят получи полския капитан за спречкването си с друг иранец по време на мач от Световната лига през 2015 г. Сайед Мусави отключи обичта на Кубяк със страхотна блокада и предизвикателен поглед.

Френският диагонал Антонин Розие пък се размина само с устна строга забележка по време на олимпийската квалификация в Германия в началото на 2016 г. Естествено, направена с много любов.

Българската публика също е била обект на обичта на Кубяк. През 2012 г. по време на мачовете от Световната лига в София той нарече родните привърженици „селяни“, а причината беше бурното недоволство на зрителите в „Арена Армеец“ от съдийството по време на загубата на националния ни тим с 0:3 от „Дружина полска“.

Снимка: FIVB

Истината обаче е, че Михал Кубяк обича! Обича волейбола, играта и победата и го е доказвал многократно. Именно неговата страст на терена, която понякога прекрачва границите на нормалното спортсменско поведение, го превръща в един от най-ценните играчи на Полша и безапелационен любимец на феновете.

Снимка: Getty Images

Скандалите са част от от съперничеството, а скандалджиите са тези, които остават в спомените... Такива, като капитана на Полша Михал Кубяк!