на живо

Американците сами решават дали ще участват на Олимпиада

Витусът Зика изплаши състезателите на САЩ

Американските спортисти са длъжни сами да решат дали ще участват на олимпийските игри в Рио де Жанейро заради епидемията от вируса Зика в Бразилия. Това заяви директорът на американския национален институт по алергични и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи на брифинг в Белия дом.

"Знаете, че е много трудно да се дават съвети на хора, които са посветили последните няколко години на подготовка за Олимпийските игри. Така, че това трябва да бъде лично решение", добави Фаучи.

Преди няколко дни Националният олимпийски комитет на САЩ обяви, че американските спортисти могат да се откажат от участие на Игрите, ако се опасяват за здравето си.
Олимпиадата Бразилия ще се проведе от 5 до 21 август.

Болестта Зика е открита през 1947 година в Уганда. Вирусът се пренася от определен вид комар. За Зика се заговори миналата година, когато вирусът започна да се разпространява стремително в Бразилия, а от там и в други страни в Южна и Северна Америка.

Световната здравна организация обяви, че вирусът Зика е глобална опасност за общественото здраве, тъй като се свързва с хиляди родилни дефекти в Бразилия и се разпространява бързо.