на живо

Андреа - танцуващата върху снега (ВИДЕО)

Запознайте се с едно от талантливите деца на България

Андреа - танцуващата върху снега (ВИДЕО)

Тя обича да танцува и в залата, и... върху снега. Вдъхновява се едновременно от Александра Жекова, Тереза Маринова и от любовта на своето семейство. Тя е Андреа Коцинова – само на 11 години, но вече определяна като една от най-големите ни надежди в сноуборда. Състезателка е на клуб "Блейд", където тренира под ръководството на Сани Жекова и нейните родители - Божана и Виктор Жекови.

"Преди 4 години започнах да карам сноуборд, защото като видях Сани Жекова, се запалих много по сноуборда. На осмия си рожден ден аз не исках подаръци. Казах на мама да каже на всички гости, да носят пари за екипировка. Тези три сезона имам девет първи места, пет втори, едно трето и две четвърти. За мен сноубордът е забавление и уча нови неща”, споделя едно от талантливите деца на България.

На състезанието "Олимпийски надежди" тази година малката Андреа побеждава и 15-годишните си съпернички. При момичетата е първа, а в общото класиране с момчетата е с четвърто време. На официалното закриване на сезона федерацията ни по ски я награждава с "Купа Надежди". За успеха на Андреа се радва и нейният идол Александра Жекова.

Снимка: bTV

"Самата тя за годините си е много силна, много издръжлива, има огромна енергия и определено е много талантливо дете. Тя обича сноуборда, което е най-важният мотив. Когато човек обича това, което прави, той е готов да вложи цялата си енергия в него”, споделя с усмивка Сани за своята малка наследничка. 

Най-ценният съвет, който Жекова дава на Андреа, е “да не подценява останалите състезатели и да не се разочарова от себе си, когато не заема призово място на почетната стълбичка”.

За да е добра в сноуборда, Андреа тренира и лонгборд при треньора Крис Драгошинов.

“Той е част от подготовката на всеки един сноубордист, тъй като движенията са много близки. Те взаимстват едно от друго и изграждаме една цялостна картинка, която съчетава всички необходими качества - бързина на реакцията, креативност и избор на линия на каране. Пожелавам ѝ олимпийското злато и да предаде опита си на всички деца, на които в момента тя е идол”, казва Драгошинов.

Снимка: bTV

За физическата подготва на Андреа отговаря не кой да е, а олимпийската шампионка Тереза Маринова. Талантливата ни състезателка дори участва в турнири по лека атлетика.

“Андреа е дете мечта, защото още с идването си на стадиона, всъщност аз видях едно дете, което знае какво иска... Аз продължавам да смятам, че след 1-2 години ще се справя успешно и в атлетиката”, категорична е Тереза.

И допълва: “Това, което ѝ пожелавам, е да бъде наистина малко по-търпелива, защото понякога малко търпение не достига на спортистите да дочакат своя момент"

Снимка: bTV

И след всичко това, Андреа намира време и да танцува. И то професионално, защото през лятото ще участва на световното първенство по танци в Испания в стил "MTV commercial dance”

“В сноуборда се изискват и много движения, които ще ми се улеснят малко с танците. Тук се запознах с много готини деца, станахме си приятели и се забавляваме заедно", с вълнение разказва Андреа.

11-годишното момиче с много таланти е най-младият дарител на SOS детски селища. Участва в много благотворителни инициативи, заедно със своето семейство, което е и нейният стимул да побеждава.

“След всяко състезание тати остава без глас. Той седи долу на финала, а ние го чуваме горе на старта. С мама ми казват да не се отпускам, ако предишния ден съм спечелила първо място, а да се мотивирам повече. Да подкрепям и останалите състезатели. Въпреки че сме конкуренция и сме един срещу друг, ние се подкрепяме и, когато някой вземе по-горно място, се поздравяваме. Приятели сме"

Снимка: bTV

А най-големите ѝ фенове са тригодишната ѝ сестричка София и шестгодишният ѝ брат Андрей. За Андреа е важно да бъде добър пример за тях. 

“Искам да им дам пример да започнат и те да спортуват. Да не седят на телефона, пред телевизора, да играят на компютрите. По-добре да се разхождат в парка или да спортуват"

11-годишната Андреа не спира да танцува - в залата, върху снега, в парка. Окрилена от любовта и подкрепата на своето семейство, тя преследва своята мечта - да участва на олимпийски игри и да върви по стъпките на нейната вдъхновителка Александра Жекова.

Тагове:

@