на живо

Ансамбълът: Отиваме в Рио да осъществим дългоочаквана мечта (ВИДЕО)

"Всеки ден очаквахме добри новини за Цвети", сподели Християна Тодорова пред bTV

Lap.bg

Ансамбълът по художествена гимнастика замина днес за олимпийските игри в Рио де Жанейро, които започват на 5 август.

Момичетата на Ина Ананиева, за които това ще е последно състезание в този състав, изразиха надежда, че ще покажат най-доброто на предстоящия форум и ще зарадват почитателите си с медал.

"Нашите амбиции винаги са били много високи. Заминаваме с очаквания да изиграем съчетанията си без грешка, да покажем най-доброто от себе си, да зарадваме цяла България и да осъществим наша дългоочаквана мечта", каза Християна Тодорова пред bTV.

Грациите ни са обнадеждени и от новините за състоянието на тяхната съотборничка Цветелина Стоянова. Днес тя беше изписана от реанимацията на "Пирогов" и преместена в неврохирургията на лечебното заведение.

"Всеки ден очаквахме подобни новини да се появят. Това ни дава много сила", сподели Тодорова.

"Освен тренировките, това е другото най-важно нещо за нас. Да не кажа може би най-важното - Цвети да е добре, да се възстанови. Ние вярваме, че след олимпиадата ние ще свършим нашата работа, а тя ще е напълно възстановена", каза Ренета Камберова.

Преди месец Стоянова направи опит за самоубийство, скачайки от шестия етаж. 21-годишната гимнастичка претърпя няколко тежки операции, включително и интервенция на тежко счупване на гръбнака с притискане на нерви, от която се възстановяваше дълго време.

За Любомира Казанова, която замени Цветелина Стоянова и само от няколко седмици е в основния състав, напрежението е ще е най-голямо.

"Може би на европейското първенство не можах да усетя напрежението, но с всяко едно състезание напрежението расте", каза Казанова.

С ансамбъла са свързани и най-големите български надежди за медал в Рио. В последните две години момичетата на Ина Ананиева имат титла и сребърно отличие от световни първенства.

"Много ни се иска това състезание да е върхът в тяхната кариера. Наистина тези момичета направиха толкова много, че каквото и да вземат от тази олимпиада, трябва да си тръгнат с високо вдигнати глави", сподели на летище "София" Ина Ананиева.

Преди да влязат в олимпийското село, момичетата ще бъдат на 12-дневен лагер в страната-домакин на игрите.