на живо

Ансамбълът по художествена гимнастика - грации на пълен работен ден (ВИДЕО)

"Не очаквах успех още на първото състезание", заяви треньорът Весела Димитрова

bTV

Всеки ден: балет в 8:30 часа сутринта, тренировка с уреди от 9:00 до 13:30, кратка почивка и отново на килима от 15:00 до 18:00 ч., след това възстановяване. Така изглежда един ден на българският ансамбъл по художествена гимнастика.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Теодора Александрова и Елена Бинева определено не пестят сили, за да повторят и задминат успехите на техните предшественички - Златните момичета на Ина Ананиева, които спечелиха 81 медала от големи първенства.

Снимка: bTV

Първата стъпка вече е факт! От дебютното си участие на Световна купа в Пезаро, Италия, грациите се завърнаха със злато в многобоя и сребро за изпълнението си с пет обръча. 

"Не очаквах да получим максимални оценки, за което съм изключително доволна и щастлива от представянето на момичетата. Не знаех как ще стоят на фона на другите ни конкурентки. Участваха всички най-силни отбори – Русия, Италия, така че съм много доволна. Наистина не очаквах, но публиката и съдиите ги възприемат много добре, харесват ги", гордее се треньорката им Весела Димитрова.

Тя пое тима след Ананиева и се върна в родината специално заради момичетата. Преди това специалистката живееше в Швейцария. 

Снимка: bTV

"Аз съм влюбена в професията си и имах огромното желание да работя с българския отбор. Те са много красиви и талантливи момичета. Танцът и гимнастиката им е в натурата. Тайничко вярвам, че ще постигна успехи с тях", оптимист е Димитрова.

"Надяваме се това да е само началото. Щастливи сме. Много се радваме, че успяхме да си покажем композициите. Не сме тръгвали за медали или нещо такова, а само да покажем на какво сме способни. Треньорката ни е строга, но справедлива", не крие радостта си от постигнатия резултат капитана Симона Дянкова.

Новото предизвикателство пред грациите ни е да запазят високото ниво и в следващите три седмици, когато им предстоят три сериозни състезания - световните купи в Ташкент (21-23 април), Баку (28-30 април) и София (5-7 май).

А защо всеки техен ден започва с тренировки по балет и ще имат ли сили да издържат на сгъстената си програма, чуйте от грациите и щаба в следващото видео: