на живо

Атанас Голомеев стана част от баскетболната Зала на славата (ВИДЕО)

Той е вторият български баскетболист с такова признание

Атанас Голомеев стана част от баскетболната Зала на славата (ВИДЕО)

Атанас Голомеев беше въведен в Залата на славата на баскетбола на тържествена церемония в Пекин, която предшества началото на световното първенство за мъже. 

Българинът е част от 11-те избрани в клас 2019, които получиха признание за успешните си кариери. Той беше представен трети на церемонията, като беше сравнен с една от световните легенди - бразилеца Оскар Шмид.

"Когато ми се обадиха преди няколко месеца от ФИБА, си помислих, че някой се шегува. Случваше се 35 години, след като прекратих кариерата си. След това получих имейл и започнах да вярвам, че това се истина. Радвам се, че съм сред тези огромни баскетболни звезди. Баскетболът е отборен, а не индивидуален спорт. Всички тези гиганти на играта не биха постигнали нищо, ако зад тях не седеше отборът. За това посвещавам тази награда на моето поколение и това преди нас, което беше едно от най-добрите в европейския и световния баскетбол", бяха думите на българина, след като беше въведен в залата.

Голомеев беше представен като един от най-влиятелните играчи в българския, европейския, канадския колежански и въобще – световен баскетбол. Той е участник на пет европейски първенства, в които българският отбор завършва сред осемте най-добри на Стария континент в периода от 1969 до 1877 г. . На шампионатите в Испания през 1973 г. и в бивша Югославия през 1975 г. той става топ реализатор. 4 пъти попада в идеалния отбор на европейските първенства (през 1971, 1973, 1975 и 1977 г).

Висок 208 см, той е страшилище за съперниците си и на клубно ниво. Голомеев е 9-кратен шампион на България с "Академик" и "Левски". В колекцията си има и 4 Купи на България.

Той играе на колежанско ниво за тима на университета МакГил в Канада през 1968/1969 и все още държи рекорда на висшето учебно заведение по отбелязани точки за един сезон – с по 37,5 в 24 двубоя. Въпреки че към него има оферти от тимове от НБА, той избира да се завърне у нас и да стане една от големите звезди на българския баскетбол.

През 1981 г. става първият българин, който получава разрешение да играе в чужбина. Той подписва с турския "Адана", като остава там два сезона. Връща се в България за една последна година с "Левски", с който след това става и носител на титлата като треньор през 1986 г.

Снимка: Lap.bg

През 1991 г. е обявен за един от 50-те най-велики играчи на ФИБА и става президент на Българската федерация по баскетбол в периода 1991-1993 г.

Голомеев е вторият български баскетболист, който е приет в Залата на славата. През 2007 г. тази чест беше оказана посмъртно на легендарната Ваня Войнова. Страната ни има и двама съдии, отличени с такова признание - Артеник Арабаджян (през 2009 г.) и Валентин Лазаров (през 2013 г.).