на живо

Б-пробата на Дънекова също е положителна

Допингът в организма на атлетката уловен при кръвен тест в олимпийското село

Б-пробата на българската атлетка Силвия Дънекова също е положителна, обяви Българския олимпийски комитет (БОК). 

Силвия Дънекова е хваната, че е нарушила правилата на Световната антидопингова агенция и МОК чрез възможно най-сигурния начин на проверка - вземане на кръвен тест.

Това се е случило на 1 август в олимпийското село. При кръвния тест, грешки не се допускат, а в организма на спортиста могат да бъдат открити вещества, употребявани назад във времето. И които, при употреба на заличаващи медикаменти, никога не биха излезли наяве при рутинен тест с урина.

Прегрешението на атлетката ни е с изключително опасния и преследвания от УАДА от години кръвен допинг, известен като еритропоетин или накратко ЕПО.

Ето какво гласи официалното съобщение от делегацията на управляващите родния спорт в Рио:

„Ръководството на българската олимпийска делегация в Рио бе уведомено, че в допинг пробата на състезателката по лека атлетика Силвия Дънекова е открито наличието на неспецифична субстанция. Дънекова е подложена на внезапен извън състезателен тест на 30 юли, малко сред пристигането й в олимпийското село. Два дни по-късно тя минава нова внезапна проверка с даване на кръв и урина. На 8 август МОК информира състезателката, че при изследването в нейната проба А от 1 август се установява наличие на methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA), което е eryrhropoiesis-stimulating agent (ESA) – неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от Списъка на WADA. Изследването на проба Б потвърди резултата от проба А. Съобразно разпоредбите състезателят и МОК ще трябва да изразят своите позиции пред Комисията на арбитражния съд."

Очаква се по-късно днес Силвия Дънекова да даде официално изявление пред българските медии в Рио.