на живо

Байдън подкрепя равното заплащане в мъжкия и женския футбол

Новоизбраният президент на САЩ възнамерява да работи в тази насока

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън подкрепя женският национален отбор по футбол, или "сокър", както е известен спортът отвъд Океана, да получава същото заплащане каквото и мъжкият. След като встъпи в длъжност, Байдън възнамерява да работи в тази насока.

През месец май женският национален отбор по футбол на САЩ изненадващо загуби делото за равноправно заплащане с мъжкия тим. Тогава федерален съдия от Калифорния отхвърли иска за дискриминация на действащите световни шампионки, а Байдън коментира новината в социалните мрежи.

"Еднакво плащане сега. Или, когато стана президент, можете да се обърнете към друг за финансиране на световното първенство", написа Байдън в социалната мрежа "Туитър".

Байдън е фен на футбола от детството на синовете му Бо и Хънтър, в което те играят в щатската лига на Делауъер. Самият Байдън е тренирал американски футбол в Пенсилвания и Делауъер в юношеските си години.

Като бивша дясна ръка на Барак Обама, Байдън бе посланик на "сокъра". През 2010 г. той присъства на откриващия мач от сезона в местната Мейджър Лийг Сокър (МЛС) между "Филаделфия Юниън" и "Ди Си Юнайтед". Той бе в трибуните и на три от следващите четири световни първенства - по две при мъжете и жените, в осемгодишното управление на Обама.

Единственият мондиал без Байдън бе женският в Германия през 2011 г. Тогава посланици на САЩ бяха съпругата му Джил и Челси Клинтън заедно с Фил Мърфи - настоящ губернатор на Ню Джърси и собственик на дамския футболен тим "Скай Блу".

Джо Байдън често посещава футболни мачове в компанията на внуците си. Най-голям интерес към "сокъра" има Мейси, която е играла като вратар в "Сидуел Френдс".

Очаква се новият президент на САЩ да използва натрупания опит и да се включи в подготовката за световното първенство през 2026 г., на което страната ще бъде домакин заедно с Канада и Мексико.