на живо

България се бори лъвски, но склони глава пред Канада

Последният мач на волейнационалите на световното завърши с тайбрек

Мъжкият ни национален отбор по волейбол завърши световното първенство със загуба. "Лъвовете" отстъпиха с 2:3 (19:25, 14:25, 25:21, 25:19, 10:15) на Канада в последния си мач на Мондиал 2018.

Момчетата на Пламен Константинов бяха на прага на страхотен обрат, след като губеха с 0:2, но в тайбрека Канада показа повече класа и заслужи крайния успех.

Снимка: Lap.bg

Българите започнаха срещата в "Арена Армеец" много припряно и позволиха на канадците бързо да дръпнат със 7:1 точки. Логично с оглед на показаното от двата тима, първото техническо прекъсване дойде при резултат 8:2 в полза на "кленовите листа". Канадците имаха отговор на всяка атака на "лъвовете" и при второто прекъсване вече водеха с осем точки - 16:8, не и без помощта на няколко успешни блокади.

Снимка: Lap.bg

Силен сервис на Валентин Братоев и успешен блок намалиха изоставането на 14:19, но последва груба грешка в защита на Теодор Тодоров и Теодор Салпаров, които не се разбраха за една прехвърлена топка. Така Канада лесно стигна до победата в първия гейм - 25:19.

Снимка: Lap.bg

Втората част стартира с блокада за "лъвовете", но тя бе съпътствана от пет поредни точки на канадците. Домакините продължаваха да трупат непредизвикани грешки и гостите покачиха на 13:3, а второто техническо прекъсване бе при 16:4. "Кленовите листа" не изпуснаха инициативата и поведоха с 2:0 гейма след 25:14.

Снимка: Lap.bg

Началото на третата част започна далеч по-оспорвано и първото прекъсване дойде при предимство за България от 8:7. Българите показаха коренно различно лице. Сервисът и блокадата започнаха да работят и нашите стигнаха до успеха в гейма с 25:21.

Снимка: Lap.bg

Момчетата на Пламен Константинов продължиха в добро темпо, а резултатът в четвъртата част вървеше точка за точка до 11:11. След това родните волейболисти се възползваха от грешки на канадците и на свой ред направиха няколко добри отигравания за 16:13. "Лъвовете" изцяло доминираха и след мощни атаки на Скримов и Учиков пратиха мача в тайбрек - 25:19. 

Снимка: Lap.bg

В решителния пети гейм двата тима играха на много високо ниво, но канадците поведоха с 9:5, а впоследствие спечелиха с 15:10.

Така България остава извън финалната шестица на трето поредно световно първенство.

Преди четири години в Полша "лъвовете" заеха 13-ата позиция, а през 2010 г. се класираха на 7-о място.