на живо

Българин със световна титла по панкратион (ВИДЕО)

Спортът е всичко за мен, споделя Нурал Назмиев

bTV

През 648 година преди новата ера, в Древна Гърция се ражда панкратионът - античен олимпийски спорт, който обединява в себе си бокс и борба. В миналото, състезателите по панкратион стигали до победата чрез умели премятания, хвърляния и вдигания на противника, но днес той е изчистен от групости, за да няма много контузии.  

Нурал Назмиев е световен шампион в този спорт. Той е българинът, победил руснак, грузинец и чеченец на първенството на планетата.

"От 7-годишен съм в залите. Аз съм от село Раковски, близо до Разград. Много малък, в пети клас ни вземаха в спортното училище... Но в борбата нямам някакъв подвиг на световната сцена. И може би съдбата ми върна този жест да имам този медал", каза Назмиев.

Нурал споделя, че за него спортът е всичко. Не се възгордява от медалите и титлите - бие се за чест. За честта да чуеш националния химн на хиляди километри от дома.

"Аз имам опит извън страната. Да, условията са... нямаме база за сравнение. Но като знаеш, че си роден тук и си откъснат от тази страна, постоянно милееш и живееш за тази страна. Бил съм на много места в чужбина като състезател, но винаги съм се прибирал тук".

Какво още каза той пред bTV за страха от контузиите и болката по време на състезание, вижте в следващото видео: