на живо

Българин вдигна най-тежкия дъмбел (ВИДЕО)

Димитър Саватинов постигна нов световен рекорд в Австралия

Българинът Димитър Саватинов постави нов световен рекорд в силовите спортове. На състезание в Австралия от веригата „Арнолд Красик” той вдигна най-тежкия дъмбел в света – цели 140 килограма.

Постижението на родения в Гоце Делчев атлет бе бурно аплодирано от публиката, а сред първите, които поднесоха поздравления за новия рекорд, беше патронът на събитието - Арнолд Шварценегер.

Заради забавяне на полетите за Австралия, Саватинов не успя да се включи в другите дисциплини от състезанието.

Българинът е добре познат в света на силовите спортове. През миналата година той грабна приза „Най-силен мъж на Америка”.

Саватинов отдавна живее отвъд океана, но родом е от град Гоце Делчев. Баща му е българин, майка му – рускиня. Като дете здравенякът тренира борба. След службата си в казармата работи като охранител в нощни заведения.

Пътят му към върха в силовите дисциплини минава през... цирка. Саватинов се присъединява към трупа акробати, с които заминава на турне в САЩ. Местни тежкоатлети го канят за участие в първо състезание през 2009 година и той... го печели.

Снимка: Facebook

Триумф след триумф здравенякът от Гоце Делчев успява да пребори конкуренцията в Америка. В родния град също се гордеят с таланта му и през 2015 година го избират за спортист на Гоце Делчев.

След множеството постижения Димитър Саватинов има още една цел – да се качи на световния връх, а рекордът в Австралия бе първа крачка към него.