на живо

Българка е моторът на художествената гимнастика в Баку (ВИДЕО)

Запознайте се с Мариана Василева, заради която Азербайджан мечтае

Ще я познаете още, стъпвайки в залата. По заразната ѝ енергия и замаха, с който работи. Вече десета година българката Мариана Василева е не само главен треньор на Азербайджан, но и основен двигател и създател на стратегията за развитие на целия гимнастически спорт в страната.

"Наистина през много минахме за десет години, но мисля, че повече постигнахме. Уважението към мен е наистина много голямо. Разбира се, отговорността също... Трудно е, но аз получавам огромно удоволствие от работата си и Бог ми помага.", казва българката.

Василева отговаря за 74 гимнастички, 12 треньори, петима хореографи, 20 души медицински екип и целия организационен комитет на Азербайджанската федерация.

"Тя е невероятен мениджър. Знае точно какво прави. Едновременно може да бъде и добър треньор, и добър приятел, и добър психолог за подчинените си. Популярна е тук, всички много я уважават", заяви Орхан Йолчуев - представител на местната федерация по художествена гимнастика.

Благодарение на професионализма си никога не е била приемана като чужденка. Сега признава, че и самата тя тук се чувства като у дома си.

"Много обичам България. Това е моята страна – там съм се родила, но в Азербайджан получих шанс да реализирам това, което исках да реализирам в България, но нямах тази възможност", споделя Василева.

В Азербайджан тя получава пълен картбланш да твори на воля лично от вицепрезидента на страната и президент на федерацията - Мехрибан Алиева.

"Дала ни е възможност да работим и да осъществяваме всичките си мечти. Помага ни изцяло. Същото прави и нашият вицепрезидент - Алтай Гасанов. Имаме пълна подкрепа и се надявам, разбира се, да оправдаем доверието", коментира Василева.

През 2014 г. държавата инвестира в изграждането на единствен по рода си спортен център, предвиден само за гимнастически дисциплини. Съоръжението разполага с 11 терена, хотелска част и ресторант. До края на годината в гимнастическия парк ще отвори врати още една зала.

Василева е на мнение, че с правилния подход до няколко години школата на Азербайджан ще започне да създава силни поколения, конкурентни на най-елитните състезателки в света.

Думите ѝ се потвърждават от спечелените медали на първото в историята световно първенство по художествена гимнастика за девойки в Москва. А от изминалото световно за жени Азербайджан спечели квоти за олимпийските игри догодина както в индивидуалното, така и при ансамблите. Там на килима отбора ще изведе Мариана Василева. А защо да не го изведе и до нещо много по-голямо?

Тагове: