на живо

Българка влезе в историята на колежанския баскетбол в САЩ (ВИДЕО)

Борислава Христова вече е най-добрия реализатор на Вашингтон Стейт в NCAA

Повод за българска гордост в баскетбола, макар и на 10 000 км разстояние от родината. Даде го 22-годишната Борислава Христова, която от 5 години носи екипа на елитния "Вашингтон Стейт" в колежанската лига на САЩ.

Родената във Варна баскетболистка вече е реализатор №1 в 130-годишната история на един от най-старите университети отвъд океана. Срещу името ѝ стоят внушителните 1986 точки, отбелязани от 2015 година насам.

Христова, на която американските специалисти предричат бляскаво бъдеще в професионалния баскетбол след колежа, счупи брадатия 38-годишен рекорд на легендата Джейн Егърт - 1967 точки, реализирани в периода 1977-1982 година. Това се случи при победата на "Вашингтон Стейт" над "Калифорния" с 96:75 като гост в една от най-тежките и престижни конференции в NCAA – PAC-12.

Българката отбеляза 26 точки за успеха на своя отбор, като тя започна мача, нуждаейки се само от 9 точки, за да задмине постижението на Егърт. А рекордът падна още в средата на първата четвърт на двубоя след красива самостоятелна акция на Борислава.

Тези 26 точки срещу "Калифорния" пък са 45-ия мач в колежанската кариера на нашето момиче, в които тя отбелязва 20 или повече точки.

"Това означава много за мен. Огромна чест и признание е да бъда част от историята на лигата и на този отбор. Дължа го на всеки треньор, с който съм работила през тези пет години в САЩ, на всеки човек, пресякъл пътя ми тук, както и на всяка своя съотборничка през всичките тези години", коментира щастливата Борислава Христова след сирената.

Срещата ще се запомни и друго паметно постижение. Треньорът на "Вашингтон Стейт" Ками Етридж регистрира своята победа №100 в кариерата.

Борислава Христова е родена на 12 юли 1996 г. във Варна. Прави първите си стъпки в баскетбола в родния си град. Възпитаничка на школата на "Черно море" и на треньора Венцислав Гечев. Преди отпътуването си за САЩ играе още за Истанбулския университет в Турция и за "Нефтохимик" Бургас.

През есента българката попадна в списъка от 20 имена, които могат да спечелят престижната награда за най-добро леко крило в колежанската лига. Отличието носи името на една от най-добрите американски баскетболистки в историята Шерил Милър – сестра на легендата от НБА Реджи Милър.

Христова играе за "Вашингтон Стейт" от 2015 г. насам, а сезон 2018/2019 досега си остава нейната най-силна година. В него тя записа средно по почти 20 точки и 6 борби в 30 мача, при почти 50% успеваемост в стрелбата.

От "Вашингтон Стейт" Борислава ще излезе с диплома в специалност "Спортен мениджмънт", а през май миналата година заслужи и 12-месечен стаж в атлетическите офиси на университета.