на живо

Хванаха българка с допинг в Рио

Рекордьорката на България на 3000 м с препятствия уличена в употребата на ЕПО

България още не е открила участието си на олимпийските игри в леката атлетика, но името на наш представител в този спорт е замесено в назряващ допинг скандал.

Според най-авторитетното онлайн издание за лека атлетика у нас - bgathletic.com, Силвия Дънекова е дала положителна проба при проверка на бразилска земя.

Шампионката и рекордьорка на страната ни в дисциплината 3000 м с препятствия е уличена в употребата на кръвния допинг - еритропоетин, известен като ЕПО.

До този момент в Рио няма официално изнесена информация на спортист с положителна проба. По ирония на съдбата, сега Силвия Дънекова може да се окаже първата.

Дънекова пристигна в Рио де Жанейро още с първата група родни олимпийци на 26 юли. Броени дни след това тя е била тествана заедно с още други наши спортисти. А-пробата й е с положителен резултат, сега се очаква резултат от Б-пробата, но шансовете тя да е отрицателна, изглеждат нищожни.

BGathetic.com твърди, че показателите от А-пробата на националката били спорни и се е наложило епруветката на Дънекова да бъде „въртяна” няколко пъти на свръхмодерните машини, осигурени за игрите. Това може би ще бъде използвано в защита на лекоатлетката, ако се стигне до спиране на състезателните й права и наказание.

Силвия Дънекова трябваше да стартира в коронната си дисциплина на 13 август. При сегашните обстоятелства тя въобще няма да бъде допусната да застане на старт в Рио.
За нея това трябваше да бъде второ участие в най-големия спортен форум на планетата след Лондон 2012.

Назад в годините

В навечерието на олимпийските игри в Пекин 2008 Даниела Йорданова "изгърмя" с тестостерон и въобще не стигна до надпреварата в китайската столица след като Международната федерация по лека атлетика поиска от родната централа тя да бъде извадена от националния отбор за игрите.

Месец след като стана ясно, че Йорданова е с допинг, от БФЛА спряха състезателните права за 2 години на спринтьорката Тезджан Наимова, а причината бе, че тя е манипулирала своя допинг-проба. Постановлението отново дойде след разпореждане от ИААФ през първата седмица на септември 2008 г. Тезджан обаче участва в Пекин като слуховете, че тя не е издържала допинг-контрол тръгнаха още преди отпътуването й за олимпиадата.