на живо

Българската перла на "Скуадра адзура" идва за бенефиса на Владо Николов

Христо Златанов ще се включи в тима, ръководен от Владимир Алекно

Най-добрият реализатор в Италия за всички времена Христо Златанов е поредната волейболна звезда, която ще участва в бенефиса на Владимир Николов.

Златанов и капитанът на "лъвовете" са бивши съотборници в италианския Пиаченца. На 8 май тази година българинът с италиански паспорт ще се включи в "Тима на звездите", водени от руския спец Владимир Алекно. От другата страна на мрежата ще бъде националният тим на България.

Христо Златанов е роден в София, а негов баща е българската волейболна легенда Димитър Златанов. Той израства като професионален волейболист в Италия. През забележителната си кариера звездата сменя шест италиански тима, като от 2003 г. до сега се състезава за италианския гранд Пиаченца, където несъмнено е символ на тима.

Снимка: Getty Images

Знаменитият волейболист е шампион на Италия за сезон 2008/2009, носител е на Купата на Италия за сезон 2013/2014 и Суперкупата през 2009 г. През 2014 г. Златанов-младши преминава квотата от 9000 реализирани точки в своята кариера, което автоматично го превръща в най-добрия реализатор на Апенините за всички времена.

Снимка: Getty Images

През 1997 г. Христо получава италианско гражданство, като за тима на "Скуадра адзура" изиграва 142 мача. С националния отбор на Италия Златанов печели Световната лига през 1997 г. и 1999 г., а също участва и на Олимпиадата в Пекин. Въпреки че тази година топ реализаторът на Италия ще навърши 40 години, той продължава да бъде най-важният играч за своя отбор Пиаченца.