на живо

Български мотиви и невиждани... "люспи". С какво ще блестят гимнастичките?

Новите трика на грациите ще спрат дъха на световното първенство в София

bTV

Бляскави композиции и блестящи трика. Съчетания, изпипани до съвършенство, и костюми, изработени до последния детайл. Емоции, вложени в играта, и много чувства, вложени в шиенето. 

Всичко това е еднакво необходимо, за да бъдат българските гимнастички, които ще представят страната ни на световното първенство в София, "златни".

"Във всеки костюм има вложена много любов и много добронамереност. Наистина е от сърце! Много се гордея и съм много щастлива от факта, че мога да допринеса с нещо за цялата тази красота!", разказа единствено пред bTV Росица, която майстори триката.

Докато в залата кипи труд, в шивашкото ателие тече усърдна работа. Дни преди световното опитната шивачка и екипът ѝ доизкусуряват последните елементи по новите трика на грациите ни. Освен традиционната вече украса от камъни и огледални детайли, в замисъла на тазгодишните костюми се преплитат символи от историята на Велика България и старобългарските традиции.

Съчетанието с обръчи на ансамбъла по интерпретация на народната песен "Безродна невеста" е вдъхновено от древна легенда за силата и нежността на българката. Затова и триката са в същата идейна линия - с характерни мотиви и цветове - златно, червено и зелено. Интересен детайл е добре познатата прабългарска розета от Плиска, която е индивидуално изработена за всяко едно момиче, съобразно датата ѝ на раждане.

Снимка: bTV

За диско съчетанието с топки и въжета националките ни залагат на модерна и разчупена визия – със запазената марка от огледални елементи на българките.

"Те са специално изработени, с пластмасова подложка, за да няма странични ефекти, след като играят. Доста са издръжливи!", разказват магьосниците зад шевната машина. На всяко едно от триката има по 100 000 камъчета, залепени от изкусната ръка и под зоркото око на Пепи Рукова.

Снимка: bTV

Абсолютна иновация на това световно първенство ще бъде трикото на Невяна Владинова, с което грацията ни ще изиграе оригиналната си композиция с топка. То е покрито с... люспи.

"Досега не съм виждала такова трико, надяваме се, че ще ѝ донесе много успехи", стискат палци шивачките.

Снимка: bTV

Красиви нови трика ще облекат и Катрин Тасева и Боряна Калейн. Всеки от костюмите пресъздава прекрасно емоцията на композицията, за която е предназначен, както и темперамента на грациите ни.