на живо

Български ориентировач спасил полски колега на световното в Турция

Изключителна постъпка на Николай Недков

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков е спасил живота на свой колега от Полша по време на световното в Гебзе, Турция, съобщиха от БФ Ориентиране.

На първи пост в щафетната надпревара Станислав Пачник е паднал тежко по трасето и загубил съзнание. По това време на същото място се озовава Николай, който веднага захвърлил картите, за да помогне на съперника си. Минути по-късно полякът е дошъл в съзнание, но се оказва, че е със счупена ръка.

Българинът прекратил своето участие и подкрепяйки своя съперник му помогнал да стигне до зоната за смяна на щафетите, за да получи специализирана медицинска помощ.

Постъпката на Недков получила силен отзвук сред всички участници. Българинът е бил поздравен от организаторите, както и от своите колеги.

Днес Полската федерация е изпратила до БФ Ориентиране специални благодарности към Николай: "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей", се твърди в писмото, подписано от националния треньор на Полша Агата Поржиш.

На световното в Турция най-напред от българите се нареди първият ни отбор в щафетата, заел 12-о място при девойките.