на живо

Роден тийнейджър пред договор с един от най-добрите бейзболни тимове в САЩ

17-годишният Йоанис Александров е впечатлил "Чикаго Уайт Сокс"

17-годишният Йоанис Александров може да стане първият българин с договор с клуб от Мейджър лигата по бейзбол зад Океана.

Йоанис е кетчер и аутфилдер на шампиона "София Блус". Той е бил одобрен от съгледвачи на "Чикаго Уайт Сокс" след двудневен скаутинг лагер в Маями в началото на ноември.

Участието на таланта ни в трайаута в щата Флорида, организиран от промоутърската компания "Пърфект Гейм", е било осигурено с помощта на Българската федерация по бейзбол и софтбол (БФБС), както и клубния тим на тийнейджъра.

На тестовете Йоанис е демонстрирал впечатляващи за възрастта си умения, а  статистическите му показатели са го наредили сред най-перспективните играчи.

Йоанис Александров е роден на 29 юли 2004 г. в София. Висок е 193 см и тежи 104 кг.

Произхожда от спортно семейство с родители лекоатлети, бивши балкански шампиони - баща му Асен Александров е десетобоец, а майка му Светлана Александрова е хърделистка.

Йоанис и по-голямата му сестра Елени израстват в Италия, където с родителите им живеят между 2005 и 2019 г. Именно в римското предградие Нетуно, меката на бейзбола в Европа, Йоанис се запалва по американската игра и започва да тренира.

През 2021 г. той е най-мощният батер в тима на "София Блус", като завършва сезона с 19 хоумръна, помагайки на столичани да спечелят четвърти пореден требъл на домашната сцена - шампионската титла, Купата на България и Купа "София".

Никога досега българин не е бил толкова близо до най-силното бейзболно първенство в света. 

"Чикаго Уайт Сокс" е един от най-старите бейзболни отбори в САЩ и един от най-популярните по света. Основан през 1900 г., легендарният клуб от южната част на Ветровития град е трикратен шампион на МЛБ (1906, 1917, 2005) и още два пъти участник в Световните серии (1919, 1959).

Тагове: