на живо

Кралят на българските ски (ВИДЕО)

Петър Попангелов - една легенда на 60

Кралят на българските ски (ВИДЕО)

В българския спорт има имена, които блестят ярко. Много ярко. Имена като Петър Попангелов.

Думата легенда носи огромна стойност. Тя обаче може да бъде използвана в пълния си смисъл за единствения засега български скиор, печелил състезание от Световната купа.

Син е на едно от най-големите имена в този труден спорт и далеч не е изненада, че Петър Попангелов-младши се насочва към спорта от много ранна детска възраст.

Още на 3 години малкият Петър стъпва на хижа "Мусала" и признава, че вече 57 години е неотлъчно със ските под ръка. Още от първите си стъпки на снега знае, че очакванията към него ще са огромни.

Петър Попангелов-старши не крие, че е искал именно наследникът му да напише българската история на този спорт. Затова и тренировките не спират, дори по празниците. 

Във фамилия, в която всеки е спортист, Попангелов се състезава с по-големите като дете, а успехите му бързо се превръщат в ежедневие. На 18 Петър постига първото си значимо постижение - Европейската купа по ски в Боровец.

"Боровец беше като трамплин към Световната купа. С шест старта спечелих генералното класиране.", спомня си Попангелов-младши.

Цялото спортно училище пристига на Централната гара, за да посрещне шампиона. Със своите 115 точки българинът е недостижим, а на родна земя са му подарени точно 115 карамфила.

42 години по-късно, отново там, където Попангелов показва, че качествата му са огромни и навръх своя 60-и юбилей, той беше посрещнат с... 60 карамфила.

В своята кариера скиорът влиза няколко пъти в челната тройка, но една дата - 8 януари 1980-а година, се запечатва в историята. Попангелов печели състезание от Световната купа. Българинът си спомня ясно този миг и добавя, че много рано е разбрал, че е победител в надпреварата. Почти 30 години след големия си триумф скиорът гледа трофея с особено чувство:

"Купата я гледам всеки път в нашия хотел в ресторанта. Даже тази година за първи път до обяд не се сетих, че е осми януари. Сетих се в един часа и си казвам: "Абе, за пръв път ми се случва да забравя". Общо взето за нация като България това беше огромен успех и още ме помнят на Запад по хотели."

Инцидент на пистата обаче поставя под огромна въпросителна бъдещето на българския спортист. На тренировка в Австрия ските на Попангелов се откачат, а тежкият удар налага изваждането на далака му.

Въпреки бавното възстановяване, той се завръща на пистата:

"Загубих позиции. Като не карах и не участвах, загубих първа група. Можех да карам още 2-3 години, тъй като аз се отказах на 29 години – не съм бил първа младост, но това малко ми наруши ски кариерата. Така е било писано.", спомня си Попангелов.

Малко след отказването си, легендата на българските ски се завръща в Боровец, където построява хотел, в който са изложени огромна част от ценните му трофеи.

"Осъзнах, че пиша историята на българските ски, когато се отказах. С течение на времето виждах, че поне 15 – 20 години няма да има човек, който да се приближи на 20% от моите успехи. Като гледам снимките от трофеите си... направо ми пълнят душата."

На 31 януари Петър Попангелов отбеляза своя 60-годишен юбилей, като в Боровец – градът, в който спечели Европейската купа, имаше пищно тържество. В чест на скиора беше излъчен филм, но най-емоционалният миг за Попангелов беше изненадващото пристигане на двете му дъщери. Събитие, което напълни със сълзи очите на шампиона.

Паденията, успехите и възстановяванията от тежки контузии - всичко това е преживяла от първо лице жената до най-добрия български скиор - Зоя. Тя се определя като специален човек, тъй като е съпруга на "ски аса на България", както тя самата го определя.

Зоя добавя, че мъжът й е един земен човек, когото славата не е променила.

Във връзка с неговия юбилей тя споделя: "Не ги усетихме всички тези години. Аз дори когато се събудихме, му казах: "Аз просто не мога да разбера как така ставаш на 60 години, как са изминали 33 години, в които сме заедно. Изобщо, кога мина всичкото това време?".

Всяка годишнина е време и за равносметка. Такава направи и Попангелов:

"Времето ми мина много бързо, даже сега като си помисля, когато празнувах 50-годишнината преди 10 години, това време изтече като едно спускане на слалом. Един манш. Доста бърз манш. "

Той определя себе си скромно с две думи - успешен и най-вече щастлив.

Петър Попангелов - една легенда на 60, която положи началото на първия манш на българските ски.