на живо

Българските гимнастички цъфтят като рози в Япония (ВИДЕО)

Националният ни отбор е на подготвителен лагер в град Мураяма

Facebook

Мураяма е град в префектура Ямагата, Япония. С влака стрела се стига за 3 часа до Токио – мястото, което ще събере спортисти от цялата планета за олимпийските игри през 2020 г. Тук в следващите 4 години ще се провеждат и тренировъчните лагери на българските гимнастички.

Макар и далечни, между Мураями и България има нещо общо - розата. Именно един от символите на нашата страна е цвете на красивия град. 

Снимка: Facebook

"Когато решихме да се захванем с този проект и да работим с България, решихме да видим кой спорт е най-вероятен да вземе олимпийски медал. А също и кой спорт е най-красив и интересен за всички", разказва отговорникът за олимпийските въпроси на Мураяма - Ягучи Кацухиро. 

Това е и причината да изберат да подадат ръка на  най-грациозния спорт, носил ни дълги години радости и медали - художествената гимнастика.

"Научих, че българската школа има най-забележително представяне и това, което те правят е по-скоро изкуство, отколкото спорт. Когато за първи път видях това нещо по телевизията, страшно ме впечатлиха българските спортисти. Дотолкова, че исках да вляза в телевизора", казва Кацухиро.

Снимка: Facebook

Докато момичетата от националния отбор са в Мураяма, за да тренират, те ще работят и с децата от местните училища, които посещават клуб по художествена гимнастика "Татеока". 

"Нашата цел е да запознаем българските спортисти с култура, която не съществува в България, а и да запознаем нашите деца с българската култура. Целта е да направим културен обмен", разказва председателят на общинския съвет на Мураяма Мори Кадзухиро.

А какво е впечатлило представителите на красивия японски град у нас и по какво си приличат тракийските гробници и тези в далечната страна, гледайте в следващото видео: