на живо

Българските журналисти ще могат да присъстват на мача Пулев - Джошуа

Това стана възможно след кореспонденция между министър Красен Кралев и британския му колега

Обрат в казуса с невъзможността български журналисти да присъстват по време на мача между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа за световните титли в тежка категория на Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO) в зала "Уембли" в Лондон на 12 декември.

Представители на родните медии ще бъдат допуснати до събитието, ако отговарят на определени условия.

Новината съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който заяви, че след като е научил за казуса, веднага е влязъл в контакт със своя колега във Великобритания Найджъл Хъдълстоун. 

Самият Кубрат Пулев също е взел присърце казуса, като е инициирал среща с ръководството на Matchroom Boxing Limited - промоутърската агенция, която организира срещата и защитава интересите на Джошуа. На нея той и адвокатът му са заявили, че родните представители трябва да бъдат допуснати на мача, иначе такъв няма да се състои!

Все още остава невъзможно българските журналисти да отразят отблизо официалната пресконференция утре (10 декември), както и задължителния кантар ден преди голямото събитие.

Представителите на родните медии получиха отказ да бъдат допуснати до срещата и събитията преди нея от промоутърската агенция, управлявана от Еди Хърн. От там отказаха да издадат необходимия документ, който освобождава пристигащите от България от задължителната 14-дневна карантина заради пандемията от коронавирус, ако те изпълняват служебни задължения.

Снимка: Getty Images

В своите обяснения от компанията посочиха абсурдни оправдания като заетостта на хотела, в който се намират двамата боксьори, както и пропуснатите срокове. И двете твърдения са неверни.

"Всичко това ме навежда на мисълта, че в щаба на Джошуа се страхуват сериозно от българския боксьор. Задкулисната война, която се води, помрачава грандиозния блясък на събитието с участието на български спортист. Надявам се, че това не се прави с цел да бъде разконцентриран Кубрат Пулев. Той си заслужи да бъде претендент за световната титла и цяла България ще му стиска палци в събота вечер срещу Джошуа.

Успех, Кобра! На ринга всички ще бъдем с теб!", написа днес министър Кралев.

Антъни Джошуа залага срещу Кубрат Пулев всичките си четири пояса на световен шампион в тежка категория. Въпреки че бе задължителен претендент за титлата на Международната боксова федерация, Пулев бе принуден да чака организирането на тази битка между двамата в продължение на три години. През 2017 г. българският боксьор имаше шанс да се изправи срещу Джошуа, но тежка контузия му попречи да се качи на ринга. 

Първоначално мачът трябваше да се проведе през лятото на 2020 г., но беше отложен заради пандемията от коронавирус. Разхлабването на противоепидемичните мерки във Великобритания направи възможно присъствието на публика в залата, като билетите се изкупиха за часове. 1000 човека ще могат да гледат сблъсъка за световните титли. За жалост само хора с постоянен адрес в Англия ще могат да влязат в залата.

Снимка: Facebook