на живо

Далаклиев: Критиците, ако изминат и два дена от пътя на Кобрата, ще се откажат (ВИДЕО)

"Очаквах повече от Кубрат, но той беше сам срещу Англия"

Далаклиев: Критиците, ако изминат и два дена от пътя на Кобрата, ще се откажат (ВИДЕО)

Ако изминат дори само два дена от пътя на Кубрат Пулев, половината критикуващи го за загубата от Антъни Джошуа в битката помежду им за световната титла в тежката категория на бокса веднага ще се откажат. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV Детелин Далаклиев - последният българин, стъпил на световния връх в този спорт.

Той добави, че очаквал повече от Кобрата, но в Лондон последният е бил сам срещу Англия - една държава, в която се работи много по-професионално. Детелиев отдаде поражението и на психическата умора от желанието на Кубрат да постигне нещо голямо, да се възползва от шанса си.

Пулев бе нокаутиран в деветия рунд пред 1000 души в "Уембли Арина". Загубата е едва втора за него в професионалната му кариера. Предишната дойде през 2014 г., когато отстъпи на легендата Владимир Кличко в първата си битка за световната титла.

Снимка: Lap.bg

"Това е нещо много трудно. Чаках този мач с голям интерес. Преди време бях казал, че Кубрат ще играе добре с Джошуа, но ме изуми това, което видях. Имам честта да съм бил в залата на Джошуа, да познавам половината от екипа му, защото играх в Англия. Хората там са големи професионалисти, обаче Кобрата има страшни оръжия. Последната година и половина гледаме как той е супер добре физически, има много хубава предна ръка, но Джошуа беше толкова подготвен тактически, че изолира всяко едно негово движение и беше водещата фигура. На Кобрата предната ръка не му помогна, дори бързината. Затова загуби според мен.", коментира Далаклиев.

"Мисля, че Кубрат не беше толкова концентриран по време на самата битка, колкото Джошуа. Просто мислите му, голямото желание да се представи добре и да покаже на всички, че ще излезе като мъж и ще направи нещо голямо, му изиграха лоша шега."

Снимка: Mark Robinson and Dave Thompson/Matchroom Boxing

"Смятам, че Кобрата се намираше в несвои води. Джошуа веднага му показа, че няма да стане неговата игра и беше подготвен по всяка една точка. Дори, когато започна мачът, влезнах в кожата на Кубрат - аз съм бил по същия начин на олимпийските игри, преди това и на европейско първенство срещу англичанин. Сам срещу Англия! Изправяш се срещу цяла държава и срещу нещо голямо, защото там нещата са много по-дълбоки, отколкото си мислим ние. Хората работят доста по-професионално, дори и за аматьорския бокс. В България сваляхме по 4 кг на ден, а те там - по 500 гр на седмица. Всичко е изпипано детайлно."

"Очаквах да видя повече от Кубрат. Не знам на какво се дължи - дали на психическата умора или на голямото желание, защото той мислеше и искаше да направи нещо голямо. Това му беше шансът."

Снимка: Getty Images

"Гледам в социалните мрежи и много се дразня. Започват някакви хора да плюят всеки един човек. Аз съм имал моменти като световен шампион. Аз съм имал моменти, в които съм бил вкъщи и съм се питал "Защо станах световен шампион, а толкова хора да не ме обичат и да искат да съм долу?" Не мога да го разбера това дали е балкански синдром или български манталитет. Усещал съм същото - и от близки хора и от всякакви. Има хора, които си мислят, че ние сме едни спортисти, които взимаме големите пари и ставаме милионери, но не правят сметка, че това е труд от дете - всеки ден. Половината от тези критици, които говорят много неща и всички са специалисти, ако изминат и два дена от нашия път с Кобрата, много бързо ще се откажат."

"Гледам обективно на нещата. Аз на 30 години вече се чувствах зле и не можех да играя, а той е на 39 и поддържа някаква форма. От последния му мач за световна титла са 6 години тренировки, напрежение, ставане, трениране.", допълни Далаклиев.