на живо

Камен Петров: Кобрата изпусна да победи Джошуа (ВИДЕО)

Разочарован съм, че беше пасивен, това беше губеща тактика, смята коментатор №1 в родния бокс

Камен Петров: Кобрата изпусна да победи Джошуа (ВИДЕО)

Едва ли има човек в България, който да разбира от бокс повече от него, да познава бокса повече от него в световен мащаб или да е коментирал повече боксови битки от него. Просто Камен Петров е енциклопедия на бокса.

Часове след завръщането му в София от Мюнхен, откъдето коментира ексклузивно за България двубоя Антъни Джошуа - Кубрат Пулев, той ни приема в дома си и прави специално за зрителите на bTV, както и за нашите читатели детайлен спортно-технически анализ на мача.

"Джошуа се закани, че срещу Пулев ще се върне към старите си времена на ринга, времената преди да загуби с нокаут от Руис, а в старите си времена той печелеше в първия, втория, третия рунд с нокаут. Мислех, че това ще го направи и сега. Още повече, че това е начин да се сплаши съперникът", споделя Камен Петров.

Снимка: Lap.bg

Според него, Джошуа е останал внимателен до самия край, защото е следвал внимателно предварително изградената тактика.

"Изглежда, че беше получил доста сериозни указания от своите треньори, че Кубрат може да бъде опасен със своите контраатаки. Затова и изчака до третия рунд, когато му се отдаде идеалната възможност да удари два, три силни ъперкъти и тези ъперкъти де факто решиха всичко", убеден е Петров, който смята, че победата в мача се е решила именно след убийствената серия на британеца в края на третата част:

Снимка: Lap.bg

"Нашият се оправи, тъй като имаше една минута почивка, но мисля че след това мачът беше ясен."

Връщаме коментатора отново към тези прословути ъперкъти, които Джошуа владее до съвършенство и с които през 2016-а унищожи не кого да е, а Владимир Кличко:

"Тези ъперкъти наистина имаха влияние, но Джошуа просто не посмя да тръгне открито и да продължи серията си в четвъртия рунд. От своя страна, тогава Кубрат изчакваше, може би искаше да мине време и да му се избистри главата.

Снимка: Lap.bg

Боксът е опасен спорт и когато те ударят по-силно в главата, за миг дори губиш съзнание и вече в зависимост от самата нервна система си проличава дали можеш, или не можеш да продължиш напред. Чест прави на Пулев че го направи - мнозина на негово място не биха имали тази сила - и физическа, и психическа."

Камен Петров е категоричен: Пулев е имал шанс да победи, но не е провел боя правилно от тактическа гледна точка:

"Имаше моменти, в които като че ли Кубрат Пулев разбра как може да бие, но дали го осъзна – не знам. Няколко леви-десни прави в главата, които попаднаха точно. Това беше начинът, по който той да бие, но аз не мога да бъда сигурен до каква степен от неговия щаб са му дали указания, които ми се искат на мен."

Снимка: Lap.bg

И още:

"Имаше няколко момента, в които Кубрат можеше да обърне мача. Най-икономичната и съвсем най-простата комбинация е ляв, десен прав в главата. Не само най-икономична, но и най-малко рискована. И ако прескочи този инстинкт за самосъхранение и тръгне, както Кобрата го направи за миг, видя се, че Джошуа дори се разколеба, но за съжаление, това бяха редки моменти. Но трябва да рискуваш – дали ще загубиш в деветия рунд или в първия с нокаут, няма значение. Длъжен си да рискуваш.

Снимка: Lap.bg

Камен Петров е очаквал Кобрата да бъде по-агресивен и да атакува непрестанно именития си съперник. Разочарован е, че не го е видял:

"Това, което ми се искаше да видя, е това, което направи Анди Руис срещу Джошуа – да тръгне веднага, въпреки ударите и да пречупи Джошуа, както направи Руис. Джошуа не е най-смелият боксьор, като получи 1-2 удара и се разтърсва – видяхме го в три мача преди това, че когато го ударят, той не е много сигурен в себе си – той блокира. Това може би беше единственият шанс на нашия да бие, защото те са горе долу равностойни по отношение на техниката, но по отношение на физиката британецът го превъзхожда и това е очевидно. Много по-силен физически, много по-бърз е от нашия."

Разликата в бързината, която е също категорично в полза на шампиона, Петров обяснява логично - с предимството във възрастта, защото младостта е на страната на Антъни Джошуа. Британецът е на 31, българинът догодина става на 40:

"На 39 години, колкото и да ти се иска, не можеш да бъдеш толкова бърз, колкото човек, който е 10 години по-млад."

Снимка: Lap.bg

Това, което е изиграло лоша шега на Кобрата, според коментатора, е че той не е посмял да излезе от дългогодишния си стил на ринга:

"Той е боксьор на 39 години. Много трудно можеш да го извадиш от неговото русло. Това, което е свикнал да прави по време на мач и по време на тренировки, това е да изчаква съперника, това е неговата тактика, а с тази тактика няма как да се победи боксьор от калибъра на Джошуа. Кубрат просто е свикнал много със своя стил и със своята техника, в случая, това бе губещо като тактика."

И докато физическата подготовка на Пулев е била на ниво, то нищо подобно не може да се каже за специализираната работа, за т. нар. спаринги, които боксьорите провеждат с боксьори, които много наподобяват като физика и стил на бъдещия си съперник:

Снимка: Lap.bg

"Липсата на спаринги е фатална за Пулев. Ако проследим колко спаринга и с какви боксьори се е боксирал Джошуа – веднага ще разберем, че разликата е огромна. Нашият имаше един, двама – единият украинец, който не беше с неговата техника. В спаринга трябва да е някой, който прилича по техниката, стила на игра на някой, който следва."

Петров има и логично обяснение защо се е получило така, освен поради здравословните неволи, нарушили сериозно подготовката на Кобрата за почти месец. В крайна сметка, всичко опира до финансовите възможности и до влиянието, което имаш:

"Джошуа може да си позволи да извика бивши световни шампиони, кикбокьори, които да му помогнат в спарингите. При нашия това не се случваше. За Джошуа отговаря цяла империя от хора - екип, който струва много пари, около този екип и най-вече около самия боксьор се въртят не милиони, а милиарди."

Камен Петров е песимист, че доминацията на Антъни Джошуа ще продължи дълго:

"Джошуа е доста добър боксьор, в това няма съмнение, но и той има своите слабости. Той е боксьор, който блокира – показа го и в този мач. Някой по-добре подготвен от Кубрат – има такива двама, трима в момента, ще го развенчае." 

"Сигурен съм, че са успели да напипат слабите места на Джошуа, а това е, когато го атакуват остро, въпреки ударите, които той нанася. Това се видя срещу Анди Руис и предполагам, че опитен боец като Тайсън Фюри, няма да изпусне своя момент. Не вярвам, че кариерата на Джошуа ще продължи толкова дълго и че ще бъде толкова блестяща, колкото предричат.", каза още Петров.