на живо

Баскетболни санкции за Русия в евротурнирите

Вероятно резултатите на тимовете ще бъдат анулирани

Изпълнителният комитет на Евролигата реши да изхвърли руските клубове от европейските баскетболни турнири. Това стана ясно след извънредна среща, провела се заради войната в Украйна. 

Така ЦСКА Москва, УНИКС Казан и "Зенит" Санкт Петербург ще преустановят участието си в Евролигата, а "Локомотив Кубан" Краснодар няма да участва в Еврокъп.

Очакват се и още санкции, като вероятно изпълнителният комитет ще анулира резултатите на тези тимове до момента.

"Зенит", ЦСКА и УНИКС заемат съответно пето, шесто и осмо място в класирането на Евролигата и имаха реален шанс да участват в плейофите. Санкцията е неминуема, тъй като всички останали тимове в надпреварата заявиха, че нямат никакво намерение да играят срещу руски представители. 

Другата новина от извънредното заседание е замразяването на партньорството с един от основните спонсори на турнира - руска банка. 

Проблем за повечето руски клубове е и лавинообразното напускане на чужди баскетболисти, които искат да се завърнат по родните си места, а не да продължат да живеят в Русия. 

Това е поредна санкция за страната, която нападна Украйна на 24 февруари. От Международния олимпийски комитет препоръчаха спортисти от Русия и Беларус да не бъдат допускани до участие в международни турнири, ФИФА и УЕФА извадиха руските тимове от надпреварите, а от Международната волейболна федерация отнеха на страната домакинството на световното първенство за мъже.

Тагове:

баскетбол