на живо

Белгия, Русия и Полша объркват плановете ни за класиране на финалите

"Лъвовете" са на 7-о място във временното класиране и ще гонят задължителен успех над Аржентина

FIVB

Българският национален отбор по волейбол е само на победа от класиране за финалите на Световната лига в Бразилия, които започват на 4 юли.

Твърдението е до толкова вярно, до колкото успех срещу Аржентина тази вечер (18 юни) е задължителен, за да могат "лъвовете" да продължат участието си в турнира. Това обаче няма да е достатъчно! Сметките на "лъвовете" ще излязат само, ако Полша, Русия или Белгия загубят своите мачове.

Възпитаниците на Пламен Константинов победиха един от сигурните финалисти Сърбия с 3:2 и прибавиха две точки към актива си. Загубената 1 обаче може да коства класиране за решителните срещи. 

След изиграване на всички мачове, "лъвовете" са 7-и във временното класиране с 10 точки (4 победи, 4 загуби). За финалите в Бразилия ще се класират само първите 6 отбора, първият критерии е броят победи. Сигурни участници в мачовете са домакините (16 т.), Франция (22 т.) и Сърбия (18 т.).

Националите ни ще се борят за останалите 3 места с тимовете на Белгия (14 т.), Полша (12 т.) и Русия (11 т.). Всички те имат по 4 победи и 4 загуби. Така подпечатването на визите ни зависи не само от евентуална победа и спечелени 3 точки срещи Аржентина тази нощ, но и от развитието на мачовете на преките ни съперници.

Снимка: FIVB

Белгийците изглеждат най-сигурни финалисти измежду трите отбора, предвид точковия им актив и следващия им мач. Възпитаниците на Витал Хайнен играят срещу лидера в класирането Франция, а "петлите" вече свършиха своята част от работата и стягат багажа си за Южна Америка.

Снимка: FIVB

Полша е домакин на един от настоящите турнири. "Дружината" ще играе срещу САЩ, като също ще гони задължителна победа. Американският тим, който стана бронзов медалист на олимпийските игри в Рио де Жанейро, обаче също таи надежди за класиране за финалите, тъй като има 11 точки в актива си. 

Снимка: FIVB

Русия излиза срещу Иран пред полска публика. "Сборная" със сигурност ще се чувства като у дома си, предвид дългогодишната вражда на поляците с персите. Иран загуби шансове за класиране с актив от 7 точки, но воденият от Игор Колакович тим е доказал, че може да сложи прът в колелото на доста отбори.

Едно е сигурно: ако не победи Аржентина, българският отбор се прибира вкъщи, където ще се готви за предстоящото след месец европейско първенство в Полша. 

Преди да излязат на игрището тази нощ, "лъвовете" ще са наясно с шансовете си за класиране или с липсата на такива. Мачовете на Русия и Полша, в които се надяваме поне на една загуба, са съответно от 18:25 ч. и 21:25 ч. българско време. Ако някой от тях загуби, националите ще трябва да гонят задължителна победа.

Евентуално класиране за финалите ще е първо за България от 2013 г. насам, когато националите останаха на 4-о място в крайното подреждане.