на живо

Кристиано Роналдо с покана от Бербатов и Фиго (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

Роберто Карлош, Деко, Толдо, Леман, Мичел Салгадо, Робер Пирес и Максуел са част от отбора на Фиго

Луиш Фиго и Димитър Бербатов смятат да поканят Кристиано Ронало за благотворителния мач на 14 юни в София. Те заявиха, че положителният отговор на нападателя на "Реал" Мадрид зависи от графика му за края на сезона.

"Това е изненада. Той ще бъде поканен, но всичко зависи от графика му. Не мога да кажа нищо със сигурност, защото не зависи от моето желание. Разбира се, ще се опитаме да го поканим, но знаете един футболист след дълъг сезон, може да има нужда от почивка. Но ние ще направим всичко по силите си", каза Фиго на специална пресконференция, свързана с предстоящия мач в България.

Шоуто на Националния стадион "Васил Левски" ще бъде излъчено пряко по bTV Action от 18:00 ч.

Португалецът обяви седем имена, които със сигурност ще бъдат на терена за звездния сблъсък срещу тима на Бербатов. Това са Роберто Карлош, Франческо Толдо, Йенс Леман, Мичел Салгадо, Деко, Максуел и Робер Пирес. 

Те ще се присъединят към вече обявените от Бербатов Христо Стоичков, Райън Гигс, Неманя Видич, Патрис Евра, Едвин ван дер Сар, Пол Скоулс и Гари Невил.

Бившият полузащитник на "Реал" намекна, че очаква отговорите и на други големи футболни величия като Фабио Канаваро, Зинедин Зидан и Майкъл Оуен, но всички зависи от тяхната програма.

44-годишният бивш португалски национал се пошегува и с Камата, който ще бъде част от противниковия звезден тим: "Много уважам Христо Стоичков, макар че понякога говори много. Но това е част от неговата личност. Нашите лични отношения са чудесни и ние нямаме проблем помежду си", каза Фиго.

Снимка: Lap.bg

"Благодаря на Димитър за поканата от неговата фондация. Такива събития и мачове са специални. Най-важна е самата кауза. Приносът на запалянковците е от огромно значение. Това ще е възможност за феновете и техните семейства да си изкарат един по-различен ден. Въпреки че голяма част от футболистите вече не играят, това ще бъде шанс за феновете да се докоснат до тях", допълни той.

Димитър Бербатов сподели, че това няма да бъде последният му мач: "Този мач няма да ми бъде бенефис. Все още искам да играя и нямам намерение да се отказвам. За всеки спортист е трудно да спре, но се надявам да играя още една година". 

Българинът допълни, че наблюдава много млади родни играчи и ще покани някой от тях за двубоя на 14 юни.

Снимка: Lap.bg

Всички събрани средства от този мач ще бъдат използвани за благотворителност от фондациите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго: "Всички знаят, че дела трябват, а не думи. Разбира се, че нашата страна е малка и е хубаво, когато идват легенди като Фиго и останалите. Не е важно кои точно ще дойдат, важно е да се съберем на стадиона, защото всички ще бъдем дарители. Всеки от вас ще каже на самия себе си – ето, аз помогнах на едно дете. Никога не съм харесвал фалшиви родолюбци, които постоянно говорят, а нищо не се прави. Затова се радвам, че Фиго прие поканата и ще дойде. Освен това ще съберем и средства за децата, което е най-важното", каза още нападателят.

Снимка: Lap.bg

В края на съвместната пресконференцията Бербатов се върна към финала на Шампионската лига между "Реал" Мадрид" и "Байер" Леверкузен през 2002 г. Тогава "аспирините" с българина в състава си загубиха от Луиш Фиго и компания с 1:2, а мачът ще се запомни с паметния победен гол на настоящия наставник на "лос бланкос" Зинедин Зидан.

"Аз бях на 20 години тогава и да играеш срещу гиганти като играчите от "Реал" Мадрид е трудно, когато си млад. Опитахме се да играем като равен с равен. Изпотихме ги, но Зидан вкара феноменален гол. Такива играчи имат някаква по-специална аура и когота си млад, се страхуваш дори да се доближиш до тях, какво остава да ги фаулираш", заяви Бербатов.