на живо

Бербатов пред bTV: Надявам се следващият конгрес наистина да бъде изборен (ВИДЕО)

Кандидатът за президент на БФС е разочарован от игнорираната подписка, отново се обръща към съда

Бербатов пред bTV: Надявам се следващият конгрес наистина да бъде изборен (ВИДЕО)

Претендентът за президентския пост в Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов се опасява от административни спънки. Той заяви пред bTV, че се надява насроченият за 18 март конгрес наистина да бъде изборен и статутът му да не бъде променен месец преди неговото начало.

Бербатов изрази и разочарованието си от игнорирането на подписката на клубовете за нов дневен ред, даващ повече правомощия на кандидатите. Случаят ще бъде изнесен към съда.

Снимка: Lap.bg

"Беше казано, че има изборен конгрес. Да, има такъв, насрочен е. Искрено се надявам да си остане изборен, а да не бъде променен този статут един месец преди конгреса, защото имат такова право да го направят. Ще следим докрай какво се случва по темата.", коментира Бербатов.

По-рано днес настоящият ръководител на БФС Борислав Михайлов отказа да обяви в прав текст дали следващият конгрес ще бъде изборен.

"Не видях да бъде взето решение спрямо подписката, която клубовете събраха. Повече от 280 клуба - над 1/3, както е по устав и по закон. Подписката беше пренебрегната. По този начин бяха пренебрегнати всички тези клубове, които я събраха. Все едно им беше казано "Вие не си заслужавате". Нямаше никакво решение взето.", каза Бербатов.

Снимка: Lap.bg

"Това, което се каза - че дневният ред е един и същ, е тотална лъжа! Дневният ред на подписката е съвсем различен от техния дневен ред, тъй като има добавени доста неща, включени в самия конгрес, като например да има от кандидат-президентите хора в изборните комисии, особено в тези по броенето. Идеята е да не се получават циркове, както се случи последния път. По мое предложение - да има хора, които да наблюдават какво се случва."

"Заложили сме също да има промени в устава - мандатността на президента да е 3 мандата и да започва да тече веднага, за да не е доживот. Да бъде намален Изпълкомът. Всички тези неща са малки детайли, но са наистина важни и присъстват в този дневен ред. Затова не мога да приема, че са едни и същи."

Снимка: Lap.bg

"Оттук нататък съдът е на ход, както беше и миналия път, когато се събра подписка и тя не беше уважена. Тогава поне имаше даден някакъв отговор. Сега - пълно пренебрежение... Така се прави, когато нямаш какво да кажеш. Тичаш по тъча, криеш се и протакаш.", продължи голмайстор №1 на националния отбор в историята.

"Съдът ще приеме подписката и вече произнесъл се по тази, както беше и миналия път, когато одобри и насрочи конгрес, се предполага, че трябва да направи абсолютно същото. Дотогава всички ние следим какви ходове предприема БФС, но те са такива, че на моменти ни става смешно."

Снимка: Lap.bg

Относно подписката, днес от БФС обявиха единствено, че са я приели за сведение.

"Ще се посъветваме с адвокатите, но това не може да е някаква вратичка, през която могат да се измъкнат. Имаха изпълком, на който трябваше да вземат някакво решение. Предполагам, че тъй като не са го обявили и го избягват, може да се счете, че не е взето никакво решение. Най-правилният ход, следващата стъпка, е съдът, защото ситуацията е идентична с тази от миналия път.", заяви Бербатов.