на живо

Битката за "Златната обувка": Кейн води на Меси, Роналдо далеч от първите 30

Английският стрелец е отбелязал 2 попадения повече от аржентинеца

Ожесточената битка за трофея "Златна обувка" продължава. Нападателят на "Тотнъм" Хари Кейн води в класацията за топ стрелец със своите 21 попадения в английското първенство през сезона.

В класирането плътно след него с гол по-малко са Единсон Кавани и Чиро Имобиле. Лео Меси е четвърти, като изостава с 2 гола от лидера в класацията.

Звездата на "Реал" Мадрид Кристиано Роналдо дори не попада в първите 30. Португалецът е отбелязал само 6 гола от началото на кампанията.

В първата десетка личи и името на Хонас, който се е разписвал в 23 случая, но поради факта, че играе в португалското първенство и в частност "Бенфика", заема седмата позиция. В Португалия попаденията в елитната лига се умножават по 1,5, докато в четирите най-гледани първенства коефициентът е 2. Затова и бразилецът е седми.

Десетката се запълва още от Мауро Икарди и Мохамед Салах (изравнено 5-то място, 18 гола), Левандовски е осми със 17 гола, а деветата позиция делят Серхио Агуеро, Радамел Фалкао и нападателят на "Порто" Набил Фекир.

"Златната обувка" е печелена три пъти от българи: Петър Жеков през 1968 г., Георги Славков през 1981 г. и Христо Стоичков през 1990 г. с изравнен резултат с Уго Санчес.