на живо

Боян Петров и Радослава: Любовта е свобода, а не окова (ВИДЕО)

"Тежко е да се качиш три пъти в космоса, а след това да паднеш под земята", обобщи годината си алпинистът

"Любовта е свобода, а не окова. За нея трябва да се мисли по този начин!", беше категорична съпругата на алпинистът Боян Петров - Радослава. 

Тя разказа, че през 2016 г. най-напрегнато е било, докато половинката ѝ се е борил за живота си след инцидента в Кресненското дефиле, а не по време на трите му успешни експедиции до Нанга Парбат (8126 м), Анапурна (8091 м) и Макалу (8485 м).

"Да се качиш в космоса три пъти, а след това да паднеш под земята е тежко. Започваш да се питаш къде отиваш и защо на теб ти се случват тези неща", обобщи годината си алпинистът, който се класира на седмо място в подреждането за Спортист на годината.

"Нямам много време да мисля за любов по пътя към върха. По-скоро когато си почивам, тогава мисля за тях", разкри Петров силата, който му дава обичта на семейството му. 

"Всички върхове са ветровити места. Точно това ме вдъхновява да се кача на тях. Не мечтая за това. За мен е по-скоро цел. Не е мазохизъм, просто поредна цел", разкри мотивацията си покорилия 8 осемхилядника българин. 

"Животът винаги ще е труден. От малък трябва да се учиш, че трудности има и как да се бориш с тях. И то такава активна борба, а не пасивна, да седиш и да го гледаш. Трябва да се бориш и да прескочиш трудностите", завърши Петров.

Вижте още от разказа на Боян и Радослава за първата им среща, предизвикателствата при изкачването на най-високите върхове на планетата и каква е атмосферата на най-недостъпните места в следващото видео: