на живо

Боян Петров: Осем години чакам този връх (ВИДЕО)

Алпинистът разказа в студиото на "Тази сутрин" как е покорил деветия си осемхилядник

Ладислав Цветков

Осем години чаках този връх. Свалих осем килограма от тази експедиция, докато стигна до него. Това заяви алпинистът Боян Петров в студиото на "Тази сутрин". 

През 2009 г. Боян Петров претърпя неуспех при опита си да изкачи Гашербрум-2. Тогава само 20 метра го разделиха от върха. Спомен, който Петров не забрави до ден днешен. Сега обаче той завърши започнатото и по този начин изкачи всички пет върха, които се намират в Пакистан.

Гашербум-2 е деветият му покорен осемхилядник.

"Катастрофата, която претърпях преди 11 месеца, ме върна много назад в моето развитие. Нито една от болежките на операцията не се появи по време на експедицията", каза Петров.

"Най-характерното за този връх бяха среднощните ставания. Събуждахме се в 2:30 ч., закусвахме и веднаха тръгвахме. Предимно с това ще запомня тази 40-дневна експедиция", добави алпинистът.

Той разкри, че ще се възстановява около 18 дни, след което се отправя към Непал и върха Даулагири, който е седмият по височина от осемхилядниците.

"Еверест предстои. Не е най-трудният, но определено си има особеност. Миналата година тръгнах за него, но не стигнах. Надявам се следващата пролет да покоря и него", каза относно бъдещите си планове Боян Петров.