на живо

Мария Гигова: Имаме чудесно ново поколение гимнастички (ВИДЕО)

В петък иконата на родната художествена гимнастика ще отпразнува 70-годишния си юбилей

Мария Гигова записа със златни букви името на България в историята на художествената гимнастика. Тя е 3-кратна абсолютна световна шампионка от 1969, 1971 и 1973 г. и носителка на първия почетен "Спортен икар". 

През 2016 г. е обявена за гимнастичка на 20-и век, а преди броени дни бе удостоена с орден "Стара планина" за заслуги към развитието на спорта.

Тази година Гигова празнува 70-годишен юбилей.

"В петък от 17 ч. по време на откриването на Световната купа в София ще има тържество, за което само зная, че ще бъде, но всички детайли се пазят в пълна тайна. За мен ще бъде изненада. Организира се от Българската федерация по художествена гимнастика", каза Гигова в предаването "Преди обед" по bTV.

"Давам си сметка, че съм изживяла всичко в един живот. Не бих могла да си пожелая друго освен здраве и да са добре всичките ми близки и любими същества".

По отношение на новия ансамбъл, който започна ударно представянето си на международната сцена, тя сподели: "Чудесно поколение. Много талантливи гимнастички. С тях работи един изключително професионален екип. Много се радвам, че още в старта си показаха колко са талантливи и всички ги заобичаха."

Тя разказа и какви промени е претърпяла художествена гимнастика през годините и колко по-различен е спортът в наши дни: "Преди беше друго. Имахме съчетания по две минути, а сега едно съчетание е минута и половина. Имаше други правилници и изисквания. Тогава играехме под съпровод на жива музика. Аз бях много щастлива гимнастичка, защото работех с изключителни пианисти през цялата си кариера."

"С първия ми спечелен медал нашата треньорка Жулиета Шишманова направи бум на световното първенство в Копенхаген. Това беше повратен момент не само в моята кариера, но и за цяла България, защото побеждавахме за първи път. Всички медии отразиха много обширно нашето участие и от там тръгна златната ера на българската художествена гимнастика", спомни си тя.

Какво още каза Мария Гигова за спорта по времето на Тодор Живков и какво я е принудило да прекрати състезателната си кариера вижте във видеото: