на живо

Борусия Дортмунд срещу Ювентус в търсене на европейска слава

Най-важното, което трябва да знаете преди този мач

Getty Images/Guliver Photos

Още с изтеглянето на жребия през декември спомените за един велик финал на Шампионската Лига се върнаха. Става въпрос за 1997г и мачът между Борусия Дортмунд и Ювентус. Тогава шампионът на Германия печели титлата след успех с 3:1, като Карл-Хайнц Ридле бележи два гола, а Михаел Цорк взима участие в двубоя. Както обаче самият Юрген Клоп каза, този мач е в историята и на преден план трябва да излезе двубоят между Борусия и Ювентус днес.

Ако следваме фактите и логиката, то Ювентус трябва да смачка съперника си. “Старата госпожа” е на първо място в италианската Серия А с 9 точки преднина. Борусия от своя страна се намира на 12-то място, като едва преди една седмица излезе от зоната на изпадащите. Във футбола обаче, и особено на 1/8 финал в Шампионска Лига, тези неща не важат. Още повече, че през този сезон именно най – значимият европейски клубен турнир е мястото, където Борусия играе по своя начин и печели с красив футбол срещите си. И двата клуба изглеждат подготвени за ¼ финал, но кой е по – способен да играе в тази фаза?

Борусия Дортмунд

Едва ли е имало и един човек преди началото на сезона, който да подозира какво ще се случи с Борусия. Отборът осъществи много добри трансфери, купувайки голмайстора на италианското Калчо и един от топ-нападелите на Бундеслигата, както и връщайки си японското бижу Шинджи Кагава след 2 сезона „изгнание” в Манчестър. Всички очакваха от жълто-черните да бъдат реален конкурент на Байерн в първенството, но многото им загуби до декември дори заплашиха елитния статут на шампиона на Германия отпреди 3 години. Непрекъснатите контузии само усложняваха положението в Дортмунд и единствено играта в Шампионската Лига изглеждаше като спасителен остров за Клоп и компания.

Но с новата година дойдоха и по – добри дни за Борусия. Въпреки, че започна със загуба у дома срещу Аугсбург, BVB спечели следващите си три мача с голова разлика 10:4 и започна отново да играят прекрасен футбол. Главната причина за това изглежда връщането на Ройс в състава за постоянно след честите му контузии през изминалата година, но и връщането на Гюндоган, закупуването на Кампъл и поставянето на Обамеянг на върха на атаката не трябва да бъдат подценявани като фактори за успеха в последно време.

За жалост на многобройните фенове на Дортмунд обаче, промените, дошли с новата година в офанзивен план не засегнаха защитата. Там положението остава трагикомично и определено Клоп трябва да потърси проблем на това решение за двубоите с Ювентус. Хубава новина е завръщането на Ларс Бендер, който може и да е бил липсващата част в пъзела на успеха на защитата на Борусия.

Ювентус

След изненадващото напускане на Антонио Конте феновете на “Старата госпожа” бяха страшно недоволни от назначаването на Масимо Алегри – бившият треньор на кръвния враг Милан. Сега обаче едва ли привържениците са на същото мнение, на което бяха в началото на сезона, имайки предвид резултатите и представянето на Ювентус. Отборът, както вече стана дума, е първи в първенството с голяма преднина пред Рома, на ½ финал е за Купата на Италия и се класира на елиминационната фаза в Шампионската Лига след миналогодишния провал в Истанбул, когато Ювентус загуби от Галатасарай и отпадна от състезанието, продължавайки европейската си авантюра в Лига Европа. Формата на отбора също е страхотна, като за последно “Старата госпожа” загуби на 29 октомври.

Проблем за Юве може да се окаже ниската конкуренция на италианската Серия А. “Бианконерите” си “приватизираха” първенството последните няколко години и това се отрази на представянето им в Европа миналата година. Тази есен те успяха да покажат стабилност в Шампионската Лига, но скоростта на Дортмунд може да ги изненада неприятно. От голяма важност е Юве да овладее срещата.

Освен това е време за един голям нападател отново да се докаже и в Шампионската Лига. Става дума за Карлос Тевес. Аржентинецът има трофей от най – престижния европейски клубен турнир с Манчестър Юнайтед, но седем години Карлитос или няма късмета да участва с тима си в надпреварата, или просто не успява да покаже най – доброто от себе си. За Пол Погба също дойде моментът да докаже качествата си на голямата европейска сцена.

Очаквания

На хартия Юве влиза като абсолютен фаворит в срещата. Масимо Алегри би се превърнал в истински любимец на тифозите на “Старата Госпожа” aко класира отбора на ¼ финал в Шампионската Лига и това няма как да не го стимулира допълнително. Борусия Дортмунд обаче два поредни сезона се озовава сред осемте най – добри в Европа и ако жълто-черните го направят за трети пореден път, това определено ще компенсира лошите игри в Бундеслигата. Всички тези факти предвещават два много интересни мача.