на живо

"Босоногата кралица" Йорданка Благоева разказа живота си в книга (ВИДЕО)

Десетки гости уважиха събитието на първата българска световна рекордьорка в леката атлетика

Първата българска световна рекордьорка в леката атлетика и олимпийска вицешампионка в скока на височина от Мюнхен 1972 г. - Йорданка Благоева, представи пред десетки гости своята биографична книга - "Босоногата кралица". 

Спортисти, треньори, почитатели и приятели на легендарната лекоатлетка се събраха в Музея на спортната слава днес (15 януари), за да разгледат първи книгата, в която Благоева разказва за своя път до върховете в спорта и предизвикателствата, с които се е сблъсквала по време на своята паметна кариера.

Снимка: Lap.bg

Президентите Петър Стоянов (1997-2002) и Георги Първанов (2002-2010), кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова лично поднесоха своите поздравления и най-добри пожелания на Благоева.

Снимка: Lap.bg

"Зная откъде съм тръгнала, никога не съм забравяла. Много благодаря на всички тук. Всичко друго могат да ни вземат, но обичта на хората не, за това съм безкрайно благодарна. Съдбата е била благосклонна към мен и моята мисия от тук нататък е да помагам на хората. Върхът е много красив, обичат те, уважават те, но младите хора трябва да знаят, че пътят към него е много труден и дълъг и трябва много воля", каза Благоева. 

Заглавието "Босоногата кралица" не е избрано случайно. Благоева използва коремно-претъркалящ стил, за да постига своите успехи, като световния рекорд (194 см) от 1972 г., и често не обува обувка на единия си крак

След официалното представяне на книгата, легендарната лекоатлетка раздаде десетки автографи върху изданието и се снима с почитателите и гостите.