на живо

Братът на Наим: И от България ме потърсиха, за да му станат донори

Наим Сюлейманоглу се нуждае от спешна трансплантация

"Благодаря ви, хора. И от България ме търсиха, за да искат да ги изследват дали могат да станат донори. Благодаря, дано се спаси", каза братът на Наим Сюлейманоглу - Мухарем, цитиран от "24 часа". Във вторник лекарите извадиха легендарния щангист от комата, в която го държаха заради отказа на черния му дроб.

Наим е бил приет в спешното на университетската болница "Сани Конюк" още в събота вечерта, но до понеделник нямаше информация, че се намира в критично състояние. Първият, който разбрал за новата криза, е другият изселник от България Халил Мутлу, който също като Наим има три олимпийски титли.

"Ние сме с теб, шампионе. Благодаря на шефовете на федерацията, които отреагираха светкавично", сподели Халил Мутлу и добави, че всички се молят Наим да се оправи.

Сюлейманоглу е имал криза и преди две седмици, но лекарите са я овладели. "За нас състоянието му се подобрява. Преди да го приспим, му обяснихме точно какво ще направим. След като се събуди, разговаряхме. Но положението остава доста сложно", заяви главният лекар на болницата Мехмед Емин Гюнеш.

Черният му дроб категорично е отказал да работи. Сюлейманоглу е бил в същото положение и през 2009 година. Според някои лекари още тогава е трябвало да се извърши трансплантация.

"Трябва да има трансплантация, и то в близките дни. Иначе рискуваме да го загубим", каза доктор Аднан Баграъчък, който се е грижил за здравето му през последните години.

Президентът на Турция Реджеп Тайиб Ердоган лично се интересувал от здравето на Наим Сюлейманоглу и дори питал кога ще е възможно да го посети в болницата. Това обясни спортният министър на съседите, който бе един от първите посетители до леглото на шампиона, след като той бе събуден.