на живо

Бразилия запази шансовете си за финалната четворка

Полша с първа победа

worldleague.2015.fivb.com

Националният отбор по волейбол на Бразилия победи с 3:1 (28:26, 22:25, 25:22, 27:25) САЩ в среща от група „I” от финалния турнир Световна лига, който се провежда в Рио де Жанейро. След като в първия си мач домакините загубиха от Франция, с тази победа те запазиха шансовете си да излязат от групата и да се борят за медал.

Първият гейм премина с честа смяна на водача в резултата, но „селесао” успя да поведе след 28:26. Втората част премина под доминацията на американския блок. Въпреки че Лукарели успя да изравни за 14:14, силна игра на мрежата направи резултата в геймовете 1:1. Момчетата на треньора Джон Срепоу поведоха убедително след първата техническа почивка в третата част, но домакините, подкрепяни от над 7000 зрители в зала „Мараканазиньо”, стигнаха до равенство и след силна контраатака на Лукарели, записаха гейма на своята сметка. Четвъртата част вървеше отлично за бразилците, които водеха с шест точки на второто техническо прекъсване . След отлични изяви на Мат Андерсън и Пол Лотман, американците стигнаха до равенство 19:19. Резултатът вървеше точка за точка, но домакините се оказаха по-съобразителни в края и спечелиха гейма и мача. За „селесао” Лукарели направи 21 точки, а Мат Андерсън прибави 30 за САЩ.

Така Бразилия запазиха шансовете си за класиране и ще очакват развръзката от тазвечершния сблъсък между САЩ и Франция.

В другата група световният шампион Полша победи Италия с 3:1 (25:15, 27:25, 20:25, 25:20) и е сигурен участник в разпределението на местата от първо до четвърто. „Дружина Полска” започна силно мача и взе първия гейм с 25:15 без особени проблеми. Във втората част отборът на Италия взе инициативата и водеше почти през цялото време. Поляците изравниха при 19:19 след блок на Матеуш Биенек, а два аса на Михал Кубяк в самия край направиха предината им още по-голяма.

Италия взе третия гейм, надигравайки категорично противниците си. Треньорът на поляците Стефан Антига пусна на мястото на Бушек и Биенек съответно Мика и Можджонек. В тази формация световните шампиони успяха без проблем да вземат четвъртия гейм. Капитанът на поляците Михал Кубяк се отличи с 19 точки, 6 от които след успешни блокади. Филипо Ланца добави 14 за „адзурите”.

Тази вечер предстои и последният мач от групата между Полша и Сърбия.