на живо

Цанко Цанков ще опита да плува 12 часа в 50-метров басейн (ВИДЕО)

Българинът се надява да подобри световния рекорд на 22 август

Преди година Цанко Цанков се превърна в първия човек, успял да преплува Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос. Тогава му бяха нужни 14 часа 24 минути и 34 секунди.

Днес той е загърбил този успех, защото гледа към нов връх - световния рекорд за 12-часово плуване в 50-метров басейн. Преди 22 години словенецът Мартин Стрел постигна резултат 41 км и 200 м в закрит басейн в Женева. Именно към подобряването на това постижение се е устремил Цанков. За целта днес (7 август) той проведе тренировка. Ако можем да наречем "тренировка" плуването 6 часа без почивка!

"Водим кореспонденция с организацията "Гинес", които имат желание да администрират рекорда", съобщи Цанков.

По време на 6-часовото си плуване в открития басейн в Бургас, той приемаше електролити на всеки 20 минути, а пулсът му беше 120 удара в минута. След изтощителната тренировка, плувецът беше доволен!

Снимка: bTV

"Много правилно разпределение на силите, на стратегията и тактиката, на самото плуване", заяви Цанков.

За да успее да постави нов световен рекорд, той трябва да поддържа висока скорост през всичките 12 часа, което прави от начинанието му истинско предизвикателство за тялото и духа. Вероятно за това Цанков ще е първият български плувец, който се захваща с тази задача.

Снимка: bTV

Дали ще успее? Отговорът ще получим на 22 август, когато ще направи опит в присъствието на лицензиран съдия от Международната федерация по плувни спортове и Европейската плувна лига.