на живо

Жребиите на УЕФА: 1440 топки и 2 седмици усилен труд

Гледайте жребия за осминафиналите в Шампионската лига пряко по bTV Action в понеделник

uefa.com

Как се организира събитие, което очакват и гледат милиони по света? Как се определят противниците в елиминациите на двата най-силни европейски клубни турнира по футбол - Шампионската лига и Лига Европа?

С много труд! 2 седмици задълбочено проучване! И 1440 топки!

Точно толкова ще бъдат използвани в понеделник (16 декември). От 13:00 ч. пряко по bTV Action ще може да гледате разпределението на двойките за осминафиналите в Шампионската лига. Час по-късно е жребият за 1/16-финалите в Лига Европа. 

Снимка: uefa.com

Неизменна част от тези жребии, станали вече традиция в европейския футбол, са мениджърът на двата турнира Антонио Джакино и шефът на състезанията Михаел Хезелшверд. Те следят за честното и безгрешното провеждане на церемонията. За целта обаче подготовката започва много по-рано от очакваното - някъде около 5-ия кръг на груповата фаза.

"Опитвам се да си разделя подготовката в две седмици. Невъзможно е да работиш само в деня преди жребиите. Трябва да започнеш още от 5-ия кръг да мислиш за всички възможни сценарии - кой ще се класира от Шампионската лига, кой от Лига Европа. За това започваме да планираме от края на ноември. Именно жребиите за осминафиналите в Шампионската лига и 1/16-финалите в Лига Европа са най-трудни. Има много топки, много възможни сценарии", обяснява Антонио.

Снимка: uefa.com

Но за какво служат тези 1440 топки, след като отборите, които продължават напред в Шампионската лига са 16, а тези в Лига Европа - 32?

Организаторите подготвят 3 комплекта с топки. Първият е за репетицията, която е в деня преди самата церемония, вторият е официалният комплект, който ще видим в ефира на bTV Action. От УЕФА обаче са професионалисти и имат още един. "Ако случайно нещо се случи", разкрива Антонио. 

"Речите на церемонията са отговорност на Антонио. Аз ги чета седмица преди това и се вкарвам в настроение за жребий. Щом всичко е готово, преглеждам го отново. Репетираме ден преди това, за да можеш да променим някои неща, ако се налага", добавя Михаел. 

Снимка: uefa.com

Как можем да сме сигурни, че жребият е напълно честен?

"Каним съответните проверяващи органи в деня на жребия. Те проверяват дали топките са затворени, дали са поставени на точното място. И вече всичко е в техните ръце. Те са отговорни за топките, докато ги качим на сцената. Те са отговорни и за това нито един от използваните материали да не е компрометиран", разказва Антонио.

Случват ли се грешки по време на тегленето?

"Винаги съм уверен, защото вярвам в способностите си. Когато обаче някой ме попита дали всичко е наред, винаги му казвам да изчака края на церемонията. Грешките могат да дойдат отвсякъде", казва Антонио.

Снимка: uefa.com

"Аз се уча от грешките от предишните жребии. Имаме си процедури, които не позволят на нещата да се объркат", добавя Михаел.

И двамата отговорници за чаканата процедура не изключват скоро тегленето да се извършва изцяло електронно, но традициите в УЕФА са важни за клубовете.

"Те искат да присъстват на жребиите, да видят топките. Нещо ще ни липсва, ако просто натискаме един бутон и съперникът им да става ясен", разсъждава Михаел.

Вижте как са се справили от УЕФА с организацията на жребия за Шампионска лига в понеделник (16 декември) пряко по bTV Action от 13:00 ч.