на живо

"Червеният" Барон се пенсионира след спускане с 227 км/ч (ВИДЕО)

56-годишният французин кара колело по снежен склон, за да подобри собствения си световен рекорд

Facebook

56-годишният колоездач Ерик Барон сложи край на забележителната си кариера по възможно най-зрелищния начин. Той подобри собствения си световен рекорд за скорост, достигната с велосипед, постигайки 227 км/ч. 

Предишното върхово постижение също беше на сметката на Барон, известен като "червения" заради специфичния си костюм. През март 2015 г. той се спусна по склоновете на френския курорт Варс със скорост 223,3 км/ч.

На същото място Барон записа и новия рекорд. Този път той постигна точно 227,7 км/ч и събра аплодисментите на десетките зрители, станали свидетели на историческото каране по сняг.

"Не мислех, че ще подобря рекорда и ще развия такава скорост. Естествено, че съм доволен от постижението. Велосипедът доста подскачаше, имаше доста неравности по пистата. Мога да кажа, че хич не ми беше лесно. По време на спускането от мен се изискваше да стоя неподвижно, да на мърдам и мускул, така че докато пресичах финалната линия също не си позволих да се зарадвам. Ако го бях направил, щях да излетя от колелото", разказва Барон за преживяването

Той държи и рекорда за най-бързо спускане на земя. През 2002 г. французинът достигна 172,2 км/ч при спускане в Никарагуа. 

След успешния опит на сняг, Барон заяви, че ще приключи с кариерата си докато е на върха заради напредналата си възраст и ще даде път на младите да подобряват постиженията му.