на живо

"Чикаго Къбс" развали проклятието на Били Козела след 108 години

"Мечетата" спечелиха първата си титла в МЛБ от 1908-а година насам

Getty Images

"Чикаго Къбс" прекъсна най-дългата си суша без титла, след като спечели трофея в Мейджър лийг бейзбол (МЛБ). "Мечетата" вдигнаха трофея в Световните серии, надигравайки "Кливланд Индианс" с 4:3 победи и по този начин развалиха проклятието на Били Козела.

За последно "Къбс" спечелиха титлата през 1908 година.

Снимка: Getty Images

В решителния седми мач "Чикаго" победи като гост с 8:7, като двубоят се реши в екстра ининг, спечелен с 2:1 от гостите, благодарение на страхотната игра на Бен Зобрист.

Успехът е още по-забележителен, защото тимът изоставаше с 1:3 след четвъртия мач от серията, но успя да триумфира след победи с 3:2, 9:3 и 8:7.

"Това е един от най-добрите мачове, които някой някога е виждал. Аз плача. Нямам думи какво означава всичко това", заяви третият бейзмен на тима Крис Брайънт.

"Кливланд" пък пропусна да спечели първата си титла от 1948 г. и вече е отборът, който от най-дълго време не е триумфирал с най-престижното отличие в бейзбола.

Снимка: Getty Images

Успехът на "мечетата" хвърли по-голямата част от Чикаго в луди празненства. Улиците на "ветровития град" се изпълниха с хора, които най-после имаха повод за радост след поколения на разочаровани фенове. 

Привържениците на "мечетата" трябваше да почакат точно 108 години, за да видят как се разваля проклятието на Били Козела.

Снимка: Getty Images

Легендата гласи, че при последното участие на "Къбс" в Световните серии – през 1945 г., тимът бил прокълнат от своя запалянко Били Сианис. "Проклети да бъдете, "Къбс"! Вие няма да спечелите повече нищо!", изрекъл той, след като бил изгонен от "Ригли Фийлд" заради миризмата на доведения си домашен любимец – козела Мърфи.

След тази неприятна случка "мечетата" губят финала с 3:4 срещу "Детройт Тайгърс", а оттогава въобще не са се класирали за шампионския плейоф в МЛБ.

Снимка: Getty Images

Отборът от Чикаго отпада още два пъти на предпоследното стъпало – с 1:4 от "Сан Франциско Джайънтс" през 1989 г. и с 0:4 от "Ню Йорк Метс" през 2015 г. 

Последната титлата на "Къбс" от 1908 г. превърна тима в най-дълго чакащия сред всички бивши шампиони в професионалните спортове на САЩ и Канада.