на живо

"Чужденци" спорят за Купата на България по волейбол

Клубовете привличат публика с волейболисти от националния отбор

Днес стартира битката за волейболната Купа на България при мъжете. Отборите са разделени на две групи по три отбора, като само класиралите се на първите две места ще играят на финалния турнир в Бургас, където на 30 април ще се определи носителя на трофея.

Жребий отреди в Дупница да играят Марек Юнион-Ивкони, Монтана и Арда (Кърджали). Залата в Бургас ще е арена на сблъсъците между Нефтохимик 2010, актуалния носител на отличието и тазгодишен шампион на България – Добруджа 07 и Миньор (Перник).

Отборите гарантираха, че ще направят всичко възможно да се преборят за трофея, а действията им са красноречиви. Повечето тимове привлякоха нови попълнения специално за турнира. Цяло съзвездие от национални състезатели ще зарадва българските фенове още преди Пламен Константинов да е дал знак на представителния ни тим да се събере.

Целта на подобно решение не е само по-голям шанс за успех в предстоящите мачове. Клубовете се надяват по този начин да привлекат в залата повече публика. Все пак на български терен ще излязат волейболисти, които имат във биографиите си значителни успехи.

Нефтохимик 2010:

Бургаският тим има трудна задача да се стреми към добро представяне пред собствена публика. Възпитаниците на Петър Дочев завършиха на първо място редовния сезон тази година, но нямаха шанс в плейофите. За турнира за Купата на България тимът ще се подсили с цели трима класни чужденци.

Снимка: CEV

От Русия пристига Теодор Салпаров. Либерото на Зенит (Казан) има чисто нов златен медал от най-силния клубен волейболен турнир Шампионска лига в колекцията си и няколко свободни месеца, тъй като заяви, че няма да облича националната фланелка това лято. Националът се включваше само в европейските мачове на руския шампион през сезона, като това му позволи да получава по-големи почивки. Българската публика неведнъж е доказвала пък, че емоционалните изблици на либерото са любимото ѝ гледка на терена.

За да облече фланелката на Нефтохимик от далечна Аржентина пристига шампионът Николай Учиков. Диагоналът на УПЦН (Сан Хуан) се прибра в родината не само със златен медал, а и с индивидуалната награда за Най-полезен играч по време на финалите от шампионата на южноамериканската страна. Учиков бе с основна заслуга за класирането на клубния си тим на финал, тъй като играта му бе стабилна през целия сезон.

Снимка: Lap.bg

Николай Николов няма нужда от представяне пред бургаска публика. Националът започва кариерата си в клуба, а тази година се състезава за втори сезон за иранския Пейкан (Техеран). Тимът му не успя да защити титлата си заради служебна загуба във финала, но през целия сезон Николов се представяше убедително.

Снимка: Lap.bg

Добруджа 07:

Актуалният носител на Купата триумфира в първенството преди дни. Възпитаниците на Мирослав Живков се наложиха във финалния плейоф над Монтана и сега чакат с нетърпение новото предизвикателство. Миналата година те успяха да вдигнат трофея без помощта на „легионери”, за този сезон обаче са поканили двама "гости" от екзотични дестинации.

Снимка: volleyball.bg

Преди месец Светослав Гоцев носеше фланелката на Шахрдари (Табрис). Иранският клуб привлече талантливия център от Италия, където Гоцев бе една от звездите.

Снимка: Lap.bg

Опитният Мирослав Градинаров се подвизаваше в Катар спорт клуб, с който разтрогна договора си по взаимно съгласие.

Миньор (Перник):

Аутсайдерът в първенството не смята да остава такъв и в турнира за Купата. Перничани се обърнаха към двама млади състезатели, с които ще атакуват мечтания трофей.

Тодор Скримов се завръща в родния си клуб след фантастичен сезон с италианския Милано. Посрещачът лекуваше контузия в началото на годината, но след възстановяването си изигра поредица от силни мачове, които "отлепиха" отбора от последното място в класирането и дори го включиха в битката за петото място.

Снимка: Facebook

Перник обича Скримов и ще го подкрепя. Това стана ясно от посрещането на волейболиста в града, където близо 400 фена го аплодираха по време на първата тренировка.

Младият разпределител Жани Желязков е второто попълнение в тима. Сребърният медалист от първите Европейски олимпийски игри в Баку игра завърши на пето място при топ реализаторите след края на редовния сезон в италианската Серия "А2". Отборът му Алесано обаче остана последен в класирането.

Марек Юнион-Ивкони:

Годината не бе най-добрата за дупнишкия тим, след като отборът, който в последите сезони бе свикнал срещу името му да стои определението „шампион”, завърши едва на пето място в редовния сезон. Към волейболистите на Марек, които ще играят първите си мачове от турнира пред собствена публика, се присъединиха трима бивши играчи на клуба, с които ще се опита да спечели Купата на България.

Снимка: Facebook

Безспорно Цветан Соколов е голямата звезда на Марек. Емоциите от спечелване на злато са още пресни в съзнанието на диагонала, който снощи триумфира в първенството на Турция. През лятото Соколов се възстановяваше от операция на атакуващата ръка, която вече е в миналото, а доброто му представяне в последните срещи на клубния му Халкбанк върнаха спомена за свирепата атака на дупничанина.

Снимка: Lap.bg

Тодор Вълчев и Златан Йорданов са останалите две попълнения на Марек за стартиращия днес турнир. И двамата познават добре емоциите от успех пред дупнишка публика, тъй като дълги години защитаваха цветовете на тима.

Монтана:

Отборът от Северозападна България не успя да спечели титлата от първенството, но показа, че има потенциал за трофей. Възпитаниците на Петър Шопов се показаха като добре смазана машина, към която ще се присъединят две изпитани зъбчати колела.

Снимка: fivb.com

Тодор Алексиев се прибра от Аржентина със златен медал, който спечели с УПЦН (Сан Хуан). Сезонът за национала бе белязан от контузии, но той неведнъж е доказвал, че може да вдигне цял тим, независимо от условията.

В средата на мрежата честта на Монтана ще брани Теодор Тодоров. Националният гигант игра в първенството на Швейцария, където само един гейм на достигна на неговия Лугано да се класира за финалите на първенството. Тимът му не се представи зле и в Шампионска лига.

Снимка: Lap.bg

Единственият тим без „чужденци” в турнира ще е младият отбор на Арда. Волейболистите от Кърджали обаче доказаха, че могат да бъдат сериозно предизвикателство и дори бяха на крачка от класиране на финален плейоф.

Мачовете стартират днес, а носителят на Купата на България ще бъде известен в събота.