на живо

ЦСКА: Връщаме се в автентичния си вид (ВИДЕО)

"Борислав Михайлов има много влияние и помогна за решението на УЕФА", казаха от клуба

Lap.bg

Връщането на ЦСКА в евротурнирите ще помогне на "червените" да възвърнат автентичния вид на клуба. Това каза спортният директор Пламен Марков.

В сряда (28 февруари) Европейската футболна централа (УЕФА) предостави на клуба документ, от който става ясно, че отборът ще може да играе в европейските клубни турнири от следващата кампания, ако се класира по спортен път.

"Изключително сме щастливи, че тази година ще можем да участваме в европейските турнири. Това се дължи на работата на нашите собственици, които направиха всичко по силите си, за да се стигне до тази ситуация. 

След решението на УЕФА в сряда ЦСКА се връща в автентичния си вид, в който е създаден. Не бива да има повече спекулации по тази тема. Това решение удовлетворява милиони наши привърженици. ЦСКА става най-привлекателният клуб за всички български футболисти. Мисля, че за ЦСКА това е изключително положително. За 2 месеца станаха много положителни неща за нашия клуб. Първото е свързано с връщането на базите, а второто - решението на УЕФА", каза Марков.

"Трябва да се подготвим и да мислим за бъдещето, подготовката и селекцията. Трябва да създадем отбор, който да е конкурентноспособен в Европа. УЕФА кореспондира с футболния съюз. Това е нормално, но подробностите не мога да дам", добави той.

Снимка: Lap.bg

Адвокатът, с който клубът работи по казуса - Първан Първанов, заяви, че президентът на Българският футболен съюз Борислав Михайлов има голямо влияние в Европейската централа и е спомогнал за решаване на снпорав в полза на българския тим.

"Това бе програма максимум за нас. Ролята, която БФС изигра в нашия случай, бе положителна. Мисля, че един от най-важните елементи беше, че Борислав Михайлов е много влиятелен в УЕФА и ние го поздравяваме затова. БФС направи един ход, който бе много важен, който даде знак - издаде лиценз на ЦСКА за евротурнирите. БФС винаги е откликнала на тези искове. Не мисля, че искове от други отбори ще бъдат възможни, но сме виждали всякакви екзотики. Ние не можем да спрем някого, ако иска да обжалва, но мисля, че решението ще бъде негативно. Това е окончателно решение", каза адвокат Първанов.

Относно броя на титлите, които отбора притежава по данни на УЕФА, адвокат Първанов заяви, че Европейската централа е допуснала техническа грешка при изписването на броя титли - 4. От УЕФА обаче нямат отношение към историята на клуба и тя не е допринесла за решението "червените" да бъдат върнати в европейските клубни турнири.

"Срещу името в сайта на ЦСКА пише 4 титли, но тук става въпрос за техническа грешка. Тя няма нищо общо с решението на централата, както злонамерени хора се опитват да го свържат. Тази грешка от "Литекс" трябва да искат да бъде поправена. Какво ще се сложи в сайта, е въпрос на добро желание, а не е регулирано от правото. Това са технически въпроси. В УЕФА не им се занимава с това, честно казано", казаха от клуба.

Снимка: Lap.bg

"Това не е толкова важно за нас. За нас е важно клубът да се развива, за да може да връща имиджа си в европейското клубно семейство. Ще направим всичко възможно и нашите фенове и съперници да бъдат наясно, за да няма повече спекулации свързани с автентинчостта", каза Пламен Марков.

Казусът с емблемата и базите също не е бил от значение за последното решение на УЕФА, твърди адвокат Първанов.