на живо

Да интервюираш Марадона (ВИДЕО)

Румен Пайташев разказва за емблематичната си среща с легендата

Да интервюираш Марадона (ВИДЕО)

Как се прави интервю с Диего Марадона? Един от малцината, които могат да разкажат с подробности, е легендата на родната спортна журналистика Румен Пайташев. Преди малко повече от три десетилетия той получава възможност да застане лице в лице с гениалния аржентински футболист. Днес Пайташев бе гост в предаването "120 минути" по bTV, за да сподели повече за уникалната среща.

"По време на Копа Америка през 1989 г., в Бразилия, Марадона вече беше достигнал пика на своята слава. Той беше станал световен шампион в Мексико три години по-рано. Отборите на Аржентина, Уругвай и Парагвай бяха отседнали в луксозния хотел "Насионал", в един от богаташките квартали на Рио Сао Конрадо. Марадона беше на 27-ия етаж в компанията на бразилския национал Ренато Гаучо плюс неизбежния антураж от няколко души.", започна журналистът.

Снимка: Getty Images

"Качих се, а около мен веднага ме попитаха какво правя там. Сам бях. По онова време големите футболисти бяха много по-достъпни от сегашните. В момента е абсурд да се вземе интервю - просто човек да отиде и да си поиска. Срещнах се с Фернандо Сеньорини, който тогава отговаряше за физическата подготовка на Марадона, обясних му за какво става дума. Той отиде до него, поговори, каза му, че български журналист желае интервю, след което отговорът на Диего беше "Да, съгласен съм, но в момента не мога. Нека да си остави въпросите." Аз, за щастие, се бях подготвил много добре. Имах всички въпроси на испански написани, съответно оставих ги на Фернандо Сеньорини и два дена по-късно получих отговорите. Отидох до Марадона, прегърнахме се, заснех се, но нямам снимка, тъй като филмът се оказа осветен."

"Марадона беше много коректен и точен. Тези хора, когато видят, че си добронамерен към тях, че си коректен и отиваш просто да си свършиш работата, без задни мисли и търсения на жълти сензации, те действително разбират за какво става дума. Проблемът е да се седне с тях на разговор."

Според Пайташев начало на края на футболната кариера на великия Марадона започва в периода му за италианския "Наполи".

"Марадона е един от най-ярките примери за това как голям футболист не издържа на бремето на славата. Тя се стовари върху него. Отиването му особено в Неапол, връзките му с някои хора от подземния свят, за които се знае, вече са катализирали този процес, след което действително той тръгна по стръмното. Неапол е един град с висок процент на престъпност, знае се за неаполитанската мафия - Камората. Освен това, има и друг момент - той беше уличен в употреба на допинг през март 1991 г., няколко месеца след световните финали в Италия. Знае се, че Аржентина елиминира Италия в полуфиналите. Доказателства едва ли ще бъдат намерени, но се твърди, че има задкулисна игра в това Марадона да бъде уличен и наказан с 15 месеца извън терените. Това беше началото на края на кариерата му."

Целия разговор с Румен Байташев можете да видите във видеото.