на живо

Да плуваш в оранжерия (ВИДЕО)

Когато мечтата на една 13-годишна шампионка не може да остане заключена

Пандемията обърка плановете на всички спортисти, но мерките срещу разпространението на коронавируса, включващи социална изолация, не могат да "заключат" техните мечтите. Това важи с пълна сила за една талантлива плувкиня от Босна и Херцеговина.

13-годишната Иман Авдич тренира в басейн с размери 3 на 2 метра, обособен в малка оранжерия, намираща се в градината на семейната къща. За да може да се доближи до реалните натоварвания, плувкинята е привързана с въже за бънджи скокове.

Първоначално Иман, която живее в Сараево, поддържала форма само с бягане и силови упражнения. В условията на строга изолация обаче, на непълнолетни е забранено да напускат домовете си и Авдич се пренася да живее в селцето Добой - в къщата на дядо си. Именно там нейният баща прави малкото басейнче, в което тя тренира.

"За мен това е доста необичайно, но установих, че почти всичко може да се прави както се случваше и преди изолацията. Сега успявам да се приспособя, но, естествено, истинският басейн ми липсва", споделя Иман.

Босненката е рекордьорка за възрастта си в няколко дисциплини на съчетаното плуване, както и на дистанцията от 1500 м в свободния стил.

"За да има един плувец усещането за дистанция, трябва да се тренира в голям басейн, а тук можем да плуваме само намясто, но все пак сме осигурили съпротивление, наподобяващо истинските условия.", казва Евелин Авдич.

Бащата на Иман, който е и нейн треньор, разказва, че в началото ограденият от метални пръти басейн е бил разположен на открито, но водата била много студена и затова му дошла идеята дъщеря му сега да провежда тренировки на закрито - в оранжерията.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: