на живо

Да победиш голямата бяла акула (ВИДЕО)

Легендата на сърфа Мик Фанинг се сбогува с вълните след 20-годишна кариера

getty

25 юли 2015 г. Джефрис Бей, провинция Източен Кейп в Южна Африка. Провежда се пореден старт от световните серии в сърфа. Никой обаче не подозира, че вместо невероятните изпълнения на някои от суперзвездите, във водата ще се разиграят сцени, смразяващи кръвта и достойни за поредицата "Челюсти".

Трикратният световен шампион Мик Фанинг се приготвя за своето изпълнение, когато под носа му изскача перката на голяма бяла акула. Австралиецът няма никакво време за реакция. Акулата захапва въжето на дъската му и го потапя заедно с нея в дълбокото. Фанинг изчезва от полезрението на конкуренти, зрители и съдии и всички очакват, че с него се е случило най-лошото.

Съдбата обаче има други планове за известния с прякора си "Бялата светлина сърфист". Той изскача на повърхността, размахва отчаяно ръце и започва бързо да плува в посока към брега. Спасява го скутер, управляван от негов приятел, който го извежда на сушата.

Снимка: getty
"Ритах акулата. Не ме питайте дали съм й видял челюстта, тогава просто нямаше да съм жив. Помня, че я изритах няколко пъти в задната част, докато тя дръпна дъската ми. И не зная как оцелях. Господи, единствено, благодарение на нечовешкия ми късмет", споделя Мик, който така и не се отърсва от кошмара и две години след него решава да сложи край на кариерата си.
Снимка: Getty Images
След близо две десетилетия върху най-великите вълни, три световни титли и рекордни 30 поредни победи в световните серии, след спечелени над 5 милиона долара, той спира. Последният му старт ще бъде през април.

"Време е да се спра. Няма цял живот късметът да ме покрива. Да, вече ме е страх. Не ме е срам да го призная", разкрива "Бялата светлина", излязъл победител от най-невъзможната и неравна битка между Давид и Голиат – тази с челюстите на голямата бяла акула.