на живо

Да подадеш от дузпа. Кой го е направил за пръв път? (ВИДЕО)

Вижте пионерът на това изпълнение

Getty Images

Звездното трио на Барселона МСН – Меси, Суарес и Неймар блести и “каталунците” могат да спечелят още три трофея този сезон.

В последния кръг от испанската Примера дивисион обаче Меси и Суарес изпълниха дузпа, с която унизиха и без това сразения вече Селта.

При резултат 3:1 Меси застана зад бялата точка, но вместо да отбележи своя гол № 300 в Ла Лига, той чукна в дясно топката към Луис Суарес, който оформи своя хеттрик в мача. В крайна сметка Барселона смачка Селта с 6:1.

Футболна Испания за пръв път стана свидетел на подобно изпълнение и то породи много полемики. Според болшинството подобни действия са подигравка със съперника, но някои хора сметнаха дузпата на Меси и Суарес за атрактивна.

Въпросното изпълнение накара специалистите да се замислят кой e пионерът в това отношение. 

През 1982 година гениалният Йохан Кройф би такава дузпа с екипа на Аякс:

Смяташе се, че това е първият наказателен удар, изпълнен по такъв начин, но после се появи интересно видео.

Годината е 1957, Белгия и Исландия играят световна квалификация през юни. Вижте какво правят Рик Копенс и Андре Питерс от състава на "червените дяволи":

Истинският пионер обаче е друг. След усилено търсене бе открита първата "подадена дузпа". Тя е дело на Дани Бланчфлауър и Джими Макилрой в мача на тяхната Северна Ирландия с Португалия.

Двубоят също е от 1957 година, но се играе през май.