на живо

Да прелетиш над Ада

„Лудогорец” се развива и е готов за нови подвизи

В прохладната лятна вечер, пред съблекалнята на гостуващия тим на стадион „Райко Митич” (странно ситуирана в сграда на около 50 метра извън съоръжението), футболистите и хората от щаба на „Лудогорец” се поздравяват за поредната си знаменита победа в европейските клубни турнири.

Половин час по-рано шампионите на България са се наредили до „Барселона” и „Фиорентина” като едва третият отбор, отбелязал четири гола срещу „Цървена звезда” на „Мала Маракана”. Спечелили са с 4:2, доближавайки се само на два мача от класиране в груповата фаза на Шампионската лига за втори път в своята история.

 Настроението е еуфорично. Вниманието е насочено към големия герой на вечерта - Вандерсон. Бразилецът отбеляза хеттрик и показа, че е готов да присвои от Марселиньо званието „Най-класен бразилец в Лудогорец”. И макар усмивките да са широки, самозабравяне няма! Повечето от футболистите вече са били в тази позиция. И то на два пъти.

През 2013 година „Лудогорец” стигна до последното препятствие от квалификациите, но отпадна от „Базел”. 12 месеца по-късно, с повече опит и съдбата на своя страна, „орлите” елиминираха „Стяуа” и попаднаха в елита на европейския клубен футбол.

Добавяйки похода до 1/8-финалите на Лига Европа през сезон 2013/14, „Лудогорец” се оказва отбор със значителен опит. Тим, чиито футболисти са наясно, че след всяка голяма победа предстои още по-важен мач, в който представянето им трябва да е на още по-високо ниво. Затова празненствата се отлагат. Сезонът е едва в своето начало и сега е време за тежка работа и пълна концентрация върху предстоящите предизвикателства.

В това да си земен и да не летиш в облаците няма нищо лошо. От друга страна обаче е важно да оценяваш свършеното до тук.

Затова смея да твърдя, че твърденията на изпълнителния директор на „Лудогорец” Ангел Петричев, че на „Мала Маракана” не е било страшно, предупрежденията за „адска атмосфера” са били преувеличени, а успехът на „зелените” е бил рутинен, не бяха много уместни.

Защо ли? Ами защото атмосферата на стадиона в Белград бе наистина страховита! Уникална! Фантастична! Въпреки нея, „Лудогорец” победи и заслужава не просто аплодисменти и похвали, а неподправено удивление.

Цели два часа преди началото на мача 3000 навиячи създаваха шум сякаш са 10 пъти повече. С излизането на двата отбора на терена стадионът бе обладан от магията на 50 000 души, пеещи в един глас песента „Пукни зоро”. И съм убеден, че макар да са били напълно концентрирани в своята задача, дори футболистите на родния шампион поне за момент са останали изумени от обстановката. Но не и стъписани!

Вместо това „зелените” се насладиха на шоуто по трибуните и колкото и безумно да звучи, използваха сръбските запалянковци на своя страна. Най-вече в първите 15 минути, когато са очакваше домакините да „летят” по терена чрез подкрепата на публиката. Точно тогава „Лудогорец” показа какво означава да израснеш като отбор. Представянето на „орлите” бе категорична демонстрация на класа, самочувствие, увереност, дори непукизъм.

Драмата на „Райко Митич” включваше обрат на българския шампион от 0:1 до 2:1, два жълти картона за Игор Пластун в рамките на три минути, директно изгонване на Канга от състава на домакините при прибирането на двата тима за почивка, и изравнително попадение от дузпа в 62-ата минута. Въпреки всичко това, през целия двубой „Лудогорец” бе отборът, който седеше на терена с авторитет, сякаш знаейки, че в крайна сметка ще излезе победител от сблъсъка. И го направи!

И още нещо доста важно. Преди срещата треньорът на „орлите” Георги Дерменджиев твърдеше, че двубоят „трябва да бъде изигран с интелект”, но „Лудогорец” ще наложи своя стил. Малцина бяха тези, които повярваха на специалиста, че ще позволи на своите футболисти да атакуват от първата минута и да покажат на какво са способни в нападение. Дерменджиев направи именно това и също има неоспорима заслуга за успеха, карайки ме отново да се чудя защо наставникът бе освободен след сезон 2014/15, когато изведе „орлите” до групите на Шампионската лига!?

Малко остана да го направи отново. Точно два мача в последния кръг от квалификациите. Съперникът определено е неприятен - чешкият шампион „Виктория” Пилзен, който натрупа голяма опит в Европа през последните 6-7 години. От урната на поставените при жребия имаше и по-добри варианти, но от друга страна дали пък именно „Лудогорец” не бе най-тежкият опонент при непоставените!?

Почти сигурен съм, че в щаба на родния шампион не са имали силни предпочитания срещу кой тим да се изправят в битка за участие в групите. Просто защото по време на мача в Белград за всички стана ясно, че „Лудогорец” е страхотен отбор, който ще продължи да се развива и нищо чудно да надмине успехите на онзи състав от 2013 и 2014 г. А ако срещу „Виктория” играят така, както срещу „Цървена звезда”, или по-добре, „зелените” дори изглеждат като фаворит за крайния успех в сблъсъка!

В Белград „орлите” не просто преминаха през Ада, а прелетяха без дори да му обърнат внимание. Време е за далеч по-приятния полет - към Рая, който в европейския клубен футбол се казва Шампионска лига!