на живо

Да те накажат, защото... си загубил

Иранец оставя опонента си да го тушира, за да избегне схватка с израелец

На световното първенство до 23 години зрителите станаха свидетели на необичайна гледка. В четвъртфинална схватка в категория до 86 кг. иранският борец Алиреза Карими поведе с 3:2 точки на руснака Аликхан Джабраилов, но след това спази нареждане от щаба си да загуби, тъй като го чакаше евентуален сблъсък с представителя на Израел Ури Калашников. Като резултат иранецът получи технически туш при резултат 3:14 и отпадна от надпреварата.

Неговият треньор - Хамидреза Ямшиди, бе наказан да не упражнява наставническа дейност за период от 2 години. От страна на Иран спортистите имат подкрепа, тъй като държавата адмирира демонстративното отказване от участие срещу състезатели от Израел на международни турнири.

Снимка: Getty Images

Световната федерация по борба определи като "умишлена" загубата му. От организацията припомниха, че са нужни 10 точки предимство за един борец, за да спечели схватка с технически туш. 

Карими остави съперника си да го събори и да направи няколко пъти последователно по 2 точки. Опонентът на иранеца - Джабраилов, спечели златния медал, а Алиреза многократно коментира, че е бил убеден в титлата си. 

Снимка: Getty Images

Борбата е много популярен спорт в Иран. Затова и правителството на страната награди Карими за "благородна и героична постъпка в името на родината".

Алиреза е наказан от световната федерация, но санкцията важи само за международни състезания. На бореца е позволено да участва на държавни първенства.