на живо

Дънекова оправдава допинга с възпаление на сливиците

Българската лекоатлетка е дала показания пред КАС

Lap.bg

Българската лекоатлетка Силвия Дънекова, която даде положителна допинг проба в Рио, обяснява наличието на забранени субстанции в кръвта си с възпаление на сливиците и последващо лечение на този проблем. Това става ясно от писмото й до Спортния арбитражен съд по в Лозана (КАС).

Показанията, които Дънекова е дала пред КАС, са написани на български език и на ръка, се казва още в становището на институцията. След това думите й били преведени на английски език.

"Аз не поставям под въпрос резултатите от анализа на А-пробата, направени от допинг-лаборатория, която отговаря за олимпийските игри в Рио през 2016. В моя защита бих искала да заявя, че никога съзнателно не съм се опитвала да използвам вещества от забранения списък. Преди месец трябваше да вляза в болница заради абсцес на сливиците, абсцес със съпътстваща анемия. Лекуващия ми лекар ми предписа лечение с глюкоза, желязо, витамин С и рибоксин.

Това е единственото логично обяснение за мен как би могло да влезе забранено вещество в кръвта ми. Повтарям отново това не се случило съзнателно или умишлено", са думите на Дънекова.