на живо

Държавата дава 250 хил. долара за олимпийската квалификация по волейбол

Мачовете ще се играят във Варна

Lap.bg

250 000 долара ще бъдат платени от страна на България за домакинството на олимпийската квалификация по волейбол за мъже. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев във Варна.

Той отчете сумата като успех, тъй като първоначалните планове са били някой от отборите в нашата група да има домакинско предимство срещу 500 000 долара.

„Получихме информация, че Бразилия може би няма да кандидатства. За това дадохме оферта наполовина по-ниска от тази, която те бяха предвидили и спечелихме, като съм изключително доволен, защото все пак половин милион да спестиш не са малко пари“, каза министърът. 

България е в една група за турнира заедно с последния олимпийски шампион Бразилия, Египет и Пуерто Рико. Като отбор с най-предно класиране в ранглистата, бразилците имаха право да организират мачовете на своя територия. Само че местната федерация се отказа от тази привилегия. В този случай трите останали отбора можеха да наддават за домакинство. Първоначално бе обявено, че то ще струва 500 000 долара. България обаче бе единственият кандидат и след преговори със световната федерация сумата е била намалена наполовина.

Домакин на турнира ще бъде град Варна. През септември 2018 г. зала "Конгресна" прие мачове от световното първенство. Срещите тази година ще се играят от 9 до 11 август.

Само първият отбор в крайното класиране на групата ще играе на олимпийските игри в Токио през 2020 г. Другите тимове ще имат втори шанс да спечелят квота през януари следващата година.